Bekijk het origineel

‘Knip’ in thuiszorg verdwijnt in 1998

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

‘Knip’ in thuiszorg verdwijnt in 1998

Probleem ‘commerciëlen’ deels opgelost

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De zogenaamde knip in de thuiszorg verdwijnt per 1 januari volgend jaar. Dit systeem -waarbij de ziektekostenverzekeraars opdraaien voor de kosten van kortdurende thuiszorg na een ziekenhuisopname en de Algemene wet bijzondere ziektekosten (awbz) voor de langdurende thuiszorg- functioneert niet goed.

Minister Borst zei gisteren in de Tweede Kamer dat vanaf volgend jaar alle thuiszorg weer uit de awbz zal worden betaald. De knip, die pas sinds 1 januari van dit jaar van kracht is, leidt tot veel gesteggel over de vraag wat kortdurende zorg na ziekenhuisopname is. De cliënt is daarvan de dupe.

Enkele weken geleden kondigde de bewindsvrouw aan dat er een evaluatie komt naar het functioneren van de knip in de thuiszorg. Als zou blijken dat die niet goed functioneert, zou de bewindsvrouw afschaffing voorstellen. Dat blijkt nu het geval te zijn. Overigens houden ziekenhuizen wel de vrijheid om thuiszorg aan te bieden. Dat kan voor hen goedkoper zijn dan verpleging van de patiënt in het ziekenhuis, maar dan moeten ze de thuiszorg zelf goed regelen. Staatssecretaris Terpstra is gisteren voor een groot deel de commerciële thuiszorginstellingen tegemoetgekomen die door het bevriezen van de marktwerking in de problemen zijn gekomen. Het betreft instellingen die wel contracten hebben met de ziektekostenverzekeraars, maar geen erkenning krachtens de awbz. Vanaf 1998 zullen deze instellingen -waaronder de organisatie Curadomi, die in de gereformeerde gezindte werkzaam is- wel erkend zijn.

Het SGP-kamerlid Van der Vhes diende een motie in om een oplossing te bieden tot 1998. Terpstra stelde zich hierin terughoudend op. Curadomi heeft namelijk met enkele andere organisaties die in vergelijkbare omstandigheden verkeren een beroepszaak aangespannen. Minister Borst kondigde gisteren aan dat de overheid de cao voor de thuiszorg binnenkort algemeen verbindend zal verklaren. De collectieve arbeidsovereenkomst zal dan niet alleen gelden voor de reguliere thuiszorginstellingen, maar ook voor de commerciële aanbieders van thuiszorg.

Bijdragen

De Kamer signaleerde gisteren problemen bij de invoering van de eigen bijdragen in de gezinszorg en het kruiswerk. Na enkele maanden uitstel zou het volgens Terpstra erg demotiverend werken voor de betrokkenen als de invoering niet door zou gaan.

Het kabinet heeft onlangs besloten om vanaf 1998 structureel 103 miljoen gulden extra ter beschikking te stellen voor de thuiszorg. De regeringspartijen willen dat 10 procent daarvan ten goede komt voor persoonsgebonden budgetten waarmee cliënten zelf hun noodzakelijke zorg kunnen inkopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

‘Knip’ in thuiszorg verdwijnt in 1998

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken