Bekijk het origineel

VN-chauffeur en gezin vemoord in Noord-Rwanda

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VN-chauffeur en gezin vemoord in Noord-Rwanda

2 minuten leestijd

GENEVE (AP) - In Rwanda is wederom een medewerker van een hulpverleningsorganisatie van de VN vermoord. Dit keer betrof het een chauffeur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en zijn gezin.

Felicien Bucyekabili, zijn vrouw en hun zevenjarig zoontje en zesjarig dochtertje werden donderdag door onbekenden doodgeschoten in hun huis in de buurt van Ruhengeri, 65 kilometer ten noordwesten van de Rwandese hoofdstad Kigah, maakte UNHCRwoordvoerder Fernando del Mundo gisteren in Geneve bekend. Del Mundo zei dat het UNHCR naar aanleiding van de moordpartij op de Rwandese Hutu en zijn gezin zijn werkzaamheden in het noordwesten van Rwanda heeft opgeschort.

Vorig weekeinde werden twee Rwandese medewerkers van het VN-Wereldvoedselprogramma en gezinsleden van een van hen door onbekenden doodgeschoten.

Omdat eerder dit jaar vijf VN-medewerkers waren omgebracht hadden de in de regio Ruhengeri werkzame VN-organisaties toen al hun personeel daar teruggetrokken. Eenzelfde maatregel wordt nu opnieuw overwogen, gaf VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Sadako Ogata te kennen.

Sinds eind vorig jaar meer dan 1 miljoen Hutu-vluchtelingen naar Rwanda terugkeerden vanuit het toenmalige Zaïre, nu Congo, en vanuit Tanzania, zijn in Rwanda honderden mensen omgekomen bij geweldplegingen over en weer. In de regio Ruhengeri deden zich de gewelddadigste gevallen voor.

De Hutu-vluchtelingen waren medio 1994 uit Rwanda weggetrokken uit angst voor wraakacties van de Tutsi’s die de macht hadden gegrepen na de door de Hutu-regering en het Hutuleger aangerichte slachting onder de Rwandese Tutsi’s.

Het huidige geweld in Rwanda wordt door de Tutsi-regering geweten aan Hutu-milities die samen met de Hutuvluchtelingen uit de buurlanden zijn teruggekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

VN-chauffeur en gezin vemoord in Noord-Rwanda

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken