Bekijk het origineel

Doodgewaande Pol Pot levend gezien

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doodgewaande Pol Pot levend gezien

„Rode Khmer staakt strijd tegen regering”

3 minuten leestijd

PHNOM-PENH (AP) - De Cambodjaanse generaal Nhek Bunchhay heeft gisteren de berichten dat de leider van de Rode Khmer, Pol Pot, zou zijn overleden tegengesproken. Ook zei hij dat de laatste overgebleven rebellen van de Rode Khmer hebben besloten vandaag hun strijd tegen de regering te staken.

Nhek Bunchhay, die onderhandelaar van de regering met de rebellen is, deed zijn uitspraken na een bezoek gisterochtend aan het laatste bolwerk van de rebellen, Anlong Veng, in het uiterste noorden bij de Thaise grens. Hij heeft met eigen ogen gezien dat Pol Pot leeft en gevangen wordt gehouden door dissidente guerrillastrijders. De generaal las een verklaring van de Rode Khmer voor, waarin de rebellen zeggen dat ze de grondwet en de koning van Cambodja zullen respecteren en dat ze de politieke en militaire organisaties van Pol Pot niet meer ondersteunen.

Eerder gisteren had de tweede premier van Cambodja, Hun Sen, nog melding gemaakt van het bericht dat Pol Pot dood was, hiermee de verwarring over het lot van de Rode Khmer-leider vergrotend.

Want zaterdag had zowel Hun Sen als eerste premier Norodom Ranariddh nog gezegd dat Pol Pot was gevangengenomen door Rode Khmer-strijders die zich tegen hem hebben gekeerd. Gisteren zei Hun Sen echter van vice-premier Sar Kheng, die ook cominister van binnenlandse zaken is en als zodanig verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid, te hebben gehoord dat Pol Pot dood is. Een onafhankelijke waarnemer zei echter dat in de ochtenduitzending van het radiostation van de Rode Khmer geen melding was gemaakt van het overlijden van Pol Pot.

Ranariddh zei gistermorgen dat Pol Pot was gearresteerd en waarschijnlijk was overgebracht naar Anlong Veng. „Hij is erg ziek. Hij krijgt zuurstof toegediend om hem te helpen ademen”, zei de premier.

Geheimzinnigheid

Zaterdag zei Ranariddh dat Cambodja zou vragen om berechting van Pol Pot door een tribunaal van de Verenigde Naties. Ook de VS zeiden zaterdag dat Pol Pot moet worden berecht wegens het schrikbewind dat de Rode Khmer onder zijn leiding voerde.Pol Pot wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van tussen de twee en drie miljoen Cambodjanen tijdens zijn heerschappij van 1975 (het Jaar Nul, zoals hij dat zelf noemde) tot 1979.

Aangenomen moet worden dat de steeds weer terugkerende verwarring te maken heeft met de geheimzinnigheid waarmee de Rode Khmers, en zeker de mediaschuwe Pol Pot, zich steevast omringen. Ook de politieke tegenstellingen tussen beide copremiers speelt hierbij een grote rol.

Prins Ranariddh is leider van de royalistische partij Funcinpec en Hun Sen staat aan het hoofd van de Cambodjaanse Volkspartij (CPP). Beide partijen, die formeel in de regering samenwerken, proberen zich met het naderen van verkiezingen steeds meer tegen elkaar af te zetten.

De slachter

Ranariddh en zijn vader, koning Sihanouk, werkten in het verleden (noodgedwongen) samen met de Rode Khmer. Hun Sen daarentegen kwam eind 1978 samen met een Vietnamese invasiemacht Cambodja binnen om het regime van Pol Pot te verdrijven. Na de terugtrekking van de Vietnamese troepenmacht leidde Hun Sen tot 1991 een pro-Vietnamese regering.

De CPP en Funcinpec wonnen de verkiezingen van 1993 en zagen zich gedwongen samen te werken. Alle geledingen van de Rode Khmer verafschuwen Hun Sen, die zij beschouwen als een marionet van Vietnam.

Binnen de regering heerst onenigheid over de mate waarin overgelopen Rode Khmers amnestie moet worden verleend. Over Pol Pot en zijn militaire bevelhebber Ta Mok, bijgenaamd de slachter, is iedereen het eens; die moeten door een internationaal tribunaal worden berecht. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Albright benadrukte dat gisteren in Denver nog eens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Doodgewaande Pol Pot levend gezien

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken