Bekijk het origineel

Bonn mag van Juncker bij EMU niet afhaken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bonn mag van Juncker bij EMU niet afhaken

Luxemburgse premier acht uitstel mogelijk

3 minuten leestijd

HAMBURG (DPA/ANP) - Als Frankrijk met zijn financieringstekort boven de 3,5 procent uitkomt, is het hoogst twijfelachtig of het tot de EMU kan toetreden. Parijs hoeft zich over de Duitse reactie geen illusies te maken. Bondskanselier Kohl zal niet tot elke prijs met de muntunie instemmen.

Dit zegt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. Luxemburg neemt onder leiding van Juncker over enkele dagen het voorzitterschap van de Europese Unie over van Nederland.

Vorige week gaf Frankrijk toe dat het dit jaar niet zal voldoen aan de eis van 3 procent voor zijn begrotingstekort. Die eis is een van de voorwaarden voor toetreding tot de EMU.

Duitsland kan niet zomaar afhaken. Blijft het bij de nu vastgestelde datum van 1 januari 1999 en Duitslands tekort bedraagt dit jaar 3,2 procent, dan kan Duitsland nog toetreden, zo meent Juncker. Als de EU-leden Duitsland dan volgend voorjaar met gekwalificeerde meerderheid toelaten tot de EMU, moet Duitsland ook meedoen. Duitsland mag dan niet afhaken. Dat zou verdragsbreuk betekenen.

De Luxemburgse eerste minister zei dat uitstel van de totstandkoming van de Economische en Monetaire Unie (EMU) mogelijk is. Tot eind van dit jaar is het volgens het Verdrag van Maastricht toegestaan om de nu vastgestelde datum voor de EMU -1 januari 1999- te verschuiven.

Terugkomend op het vraaggesprek zei Juncker later dat de datum juridisch gezien kan worden verzet, maar hij vindt dat politiek gezien zeer onverstandig, want dat leidt tot meer werkloosheid, meer inflatie en hogere rente. Hij ziet het dan ook niet tot uitstel komen.

Rommelen

Binnen de Duitse regeringscoalitie begint het steeds harder te rommelen over de euro. Premier Edmund Stoiber (CSU) van Beieren heeft in nauwelijks verhulde woorden gedreigd dat de partij zich uit de coalitie terugtrekt als de regering zich niet houdt aan de EMU-criteria en de euro een zwakke munteenheid wordt.

Stoiber eist dat aan de 3-procentseis strikt wordt voldaan. Binnen CDU, de partij van Kohl, gaan steeds meer, stemmen op dat een vrijere interpretatie van de toetredingseisen voor de EMU beter is dan uitstel van de invoeringsdatum, zeker nu Frankrijk heeft toegegeven de 3 procent dit jaar niet te zullen halen.

Minister van financiën Waigel (CSU) verklaarde dat hij en zijn partij nog altijd voorstander zijn van een harde euro. Die munteenheid komt er alleen als die net zo hard is als de Duitse mark, aldus de minister. Ook aan de EMU-eisen mag niet worden getornd. „Wie zich tevreden stelt met 3,2 of 3,3 procent, komt uit op 3,9 procent”, aldus de minister.

De president van de Duitse centrale bank, Hans Tietmeyer, heeft gisteren de Nederlander Duisenberg aanbevolen als eerste president van de Europese centrale bank. Duisenberg leidt vanaf morgen het Europees Monetair Instituut, de voorloper van de Europese bank. Tietmeyer sprak tegen dat Duitsland met Frankrijk heeft afgesproken dat een Fransman de eerste president van de Europese centrale bank wordt.

Voor de radio van de Duitse deelstaat Hessen zei Tietmeyer dat Duisenberg de juiste man is voor het monetair instituut. „Ik geloof dat Duisenberg werkelijk voor blijvende stabiliteit staat. Stabiliteit voor de euro”, aldus de president van de Duitse centrale bank.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bonn mag van Juncker bij EMU niet afhaken

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken