Bekijk het origineel

Ruimtestation Mir krijgt weer energie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ruimtestation Mir krijgt weer energie

Reparatie module mogelijk door andere bemanning

2 minuten leestijd

KOROLJOV (RTR/AFP) - Het Russische ruimtestation Mir is weer in de juiste positie ten opzichte van de zon gebracht, zodat zonnepanelen weer energie kunnen ontvangen. Het licht is weer aan in het door problemen geplaagde station, verklaarden Russische en Amerikaanse ruimtevaartfunctionarissen vandaag.

Kosmonaut Aleksandre Lazoetkin heeft de gehele nacht in het ruimtevaartstation gewerkt aan het herstel van de storing. Nu de stroomvoorzie ning is hersteld, zijn de meeste systemen en computers weer aangesloten en functioneren ze weer.

De problemen ontstonden gisteren doordat een van de drie ruimtevaarders aan boord een vitale kabel lostrok, wat een kettingreactie van uitvallende apparatuur in het om zijn as wentelende station veroorzaakte. De gyrodines, stabilisatoren die het station op de zon gericht houden zonder dat spaarzame brandstof hoeft te worden gebruikt, zouden later op de dag weer worden aangesloten.

De bemanningsleden, twee Rijssen en een Amerikaan, staan onder grote druk sinds een vrachtruimteschip twee weken geleden bij een koppelingsmanoeuvre op de Mir botste. De reparatie van het bij de botsing beschadigde compartiment Spektr is sindsdien herhaaldelijk uitgesteld. Dit gebeurde wegens de onregelmatige hartslag van Mir-commandant Tsiblijev, bij wie de mislukte koppeling stress heeft veroorzaakt.

Foale gepolst

De vluchtleiding heeft de Amerikaanse astronaut Foale gepolst of hij de reparatie als vervanger van Tsiblijev wil en kan uitvoeren. Hij en zijn bazen bij Nasa hebben niet afwijzend gereageerd. Maar hoofd Solovjov van de vluchtleiding herhaalde vandaag dat de reparatie zou kunnen worden uitgesteld tot de volgende bemanning, bestaande uit twee Rijssen en een Fransman, op 6 augustus in de Mir is gearriveerd.

Deze verse bemanning oefent al enkele weken de ingewikkelde reparatiewerkzaamheden in een zwembad bij Moskou. Het is niet uitgesloten dat de start van hun reis wordt uitgesteld.

Druk weg

In de beschadigde module, die met het luik van de Mir is afgesloten, heersen door het wegvallen van de druk en zuurstof dezelfde omstandigheden als in de ruimte.

De bemanning vluchtte nadat de stroom was uitgevallen voor korte tijd naar de ruimtependel Sojoez, die dient als reddingsvaartuig. De drie mannen volgden daarmee de procedures voor noodgevallen. De Sojoez heeft eigen systemen die onafhankelijk kunnen functioneren van Mir.

Het nieuwe probleem met de energievoorziening zal waarschijnlijk tot een uitstel van één & twee dagen leiden van de reparatie, die nog steeds voor komende donderdag is vastgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Ruimtestation Mir krijgt weer energie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken