Bekijk het origineel

„Politiechef executeerde lid kabinet Cambodja”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Politiechef executeerde lid kabinet Cambodja”

Agent onthult serie politieke moorden

3 minuten leestijd

BANGKOK (AP) - De landeKjke chef van de Cambodjaanse politie heeft staatssecretaris van binnenlandse zaken Ho Sok persoonlijk geëxecuteerd nadat deze had geweigerd een verklaring op te stellen waarin de op 5 juli door coprenüer Hun Sen gepleegde staatsgreep werd gerechtvaardigd. Dat heeft een naar Thailand gevhichte agent van Fundnpec, de partij van de afgezette copremier prins Norodom Ranariddh, gezegd.

De agent die de ondergrondse operaties van Funcinpec leidde, zei verder dat er ook deze week nog aanhangers van Ranariddh zijn vermoord. Maandag werden vijf marineofficieren die Ranariddh trouw waren gebleven, doodgeschoten bij Prek Leap, ongeveer vijf kilometer ten noorden van de hoofdstad Phnom Penh. De meeste andere moorden op aanhangers en medewerkers van Ranariddh, zoals Ho Sok, zijn gepleegd tijdens en vlak na de coup. Functionarissen van de Cambodjaanse Volkspartij van Hun Sen bevestigden vorige week dat Ho Sok in de gevangenis was overleden.

Volgens de agent, die zei naar Thailand te zijn gevlucht omdat Hun Sen hem wilde laten arresteren of vermoorden, had politiechef Hok Lundy Ho Sok bevolen een verklaring op te stellen waarin zou staan dat hij ervoor had gezorgd dat rebellen van de RodeKhmer Phnom Penh konden bereiken, waar ze Ranariddh zouden helpen Hun Sen te bestrijden.

Hun Sen heeft de coup gerechtvaar digd met de beschuldiging dat Ranariddh een verbond tegen hem had gesloten met een deel van de Rode Khmer. Nadat Ho Sok tot drie keer toe had geweigerd een dergelijke verklaring op papier te zetten, schoot Hok Lundy hem twee of drie keer in het hoofd, aldus de agent, die dit gehoord zei te hebben van bronnen bij de politie en leden van de lijfwacht van Hun Sen.

De agent kwam ook met een nieuwe versie van de toedracht van de dood van Chau Sambath, het hoofd van de inlichtingendienst van Funcinpec. Een medewerker van Hun Sen beweerde eerder dat hij zelfmoord had gepleegd, maar het verhaal doet de ronde dat hij werd omgebracht bij een gevecht in de provincie Kompong Chhnang. Volgens de agent werd Chau Sambath evenwel doodgeslagen door soldaten die hem hadden meegevoerd uit zijn huis in een buitenwijk van Phnom Penh. Hij zei dit te hebben gehoord van leden van de lijfwacht van Hun Sen. „We hebben veel spionnen”, voegde hij hier ter verklaring aan toe.

De agent zei van dertig leden van Funcinpec te weten dat ze zijn geëxecuteerd. Ook is volgens hem een groot aantal soldaten van Funcinpec en gewone burgers gearresteerd.

Coup

VN-functionarissen hebben in Phnom Penh geen spoor gevonden van strijders van de maoïstische beweging Rode Khmer. Daarmee ontkrachten zij de beweringen van copremier Hun Sen, die de aanwezigheid van de Rode Khmer in de hoofdstad aanvoerde als reden voor zijn coup begin juli.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Politiechef executeerde lid kabinet Cambodja”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken