Bekijk het origineel

Justitie onderzoekt dood in verpleeghuis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Justitie onderzoekt dood in verpleeghuis

Lichaam bevat grote hoeveelheid insuline

3 minuten leestijd

STEENBERGEN - Justitie in Breda onderzoekt de dood van een 79-jarige inwoonster van verpleeghuis De lindenburgh in Steenbergen. De vrouw overfeed afgelopen dinsdag. Ze zou een niet-natuurlijke dood zijn gestorven. In haar lichaam werd bij sectie een grote hoeveelheid insuline vastgesteld.

Het lichaam van de vrouw werd woensdag voor het verrichten van de sectie in beslag genomen, nadat het eerder al naar een rouwcentrum was gebracht. De grote hoeveelheid insuline die werd gevonden moet, volgens officier van justitie mr, J. Bijvoet, extern zijn toegediend. „De vrouw leed aan suikerziekte, maar de hoeveelheid insuline die nu in haar lichaam is aangetroffen komt niet overeen met de hoeveelheid die haar de laatste dagen is toegediend. Het was veel meer dan wat de vrouw in principe nodig had, aldus Bijvoet gisteren.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het Brabantse verpleeghuis de aandacht van Justitie trekt. Zes weken geleden was de politie ook al in de Lindenburgh, nadat een 86-jarige bewoonster er bijna stierf door een dosis insuline. De vrouw, die niet aan suikerziekte leed, raakte in coma en werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar stuitte men op zo veel insuline in het bloed, dat het een wonder werd geacht dat de vrouw nog leefde. Na drie dagen ontwaakte de vrouw uit haar coma, maar ze hield er wel een hersenbeschadiging aan over.

Samengevoegd

Ook naar die gebeurtenis werd op verzoek van de inspectie een justitieel onderzoek ingesteld. De politie ondervroeg begin juni het personeel, maar vond geen strafbare feiten. Volgens officier van justitie Bijvoet zijn beide zaken nu samengevoegd, om na te gaan of er toch een verband bestaat. Beide vrouwen verbleven op dezelfde afdeling van de Lindenburgh.

Volgens P. Brouwer, een van de twee directeuren van de stichting Algemeen Burger Gasthuis in Bergen op Zoom, waaronder de Lindenburgh ressorteert, is het personeel behoorlijk aangeslagen door het nieuws. „Dat er nu mogelijk wordt getwijfeld aan de zorg die wij bieden, is heel erg vervelend”, aldus Brouwer, die vanwege het onderzoek verder terughoudend is. „Als niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat het een natuurlijke dood betreft, stellen we, zoals gebruikelijk, de diverse instanties op de hoogte”.

Hersendood

Mensen met suikerziekte hebben aanvullende doses insuline nodig. Als er echter te veel wordt ingespoten, kan dat onmiddellijk hersendood tot gevolg hebben. Vaak is het effect dat de hartslag ontregeld raakt, waardoor de patiënt in een diepe coma raakt.

De Lindenburgh heeft negentig bedden, verdeeld over drie afdelingen. Op twee ervan worden psychogeriatrische patiënten behandeld. Op de derde afdeling, de Gorsse, worden vooral ouderen met lichamelijke aandoeningen verpleegd. De beide oude vrouwen verbleven op deze afdeling, waar op dertig bewoners 25 verzorgers werkzaam zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Justitie onderzoekt dood in verpleeghuis

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken