Bekijk het origineel

Zelfs Maleisiërs te duur voor Philips

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zelfs Maleisiërs te duur voor Philips

Productie wordt verplaatst naar China

2 minuten leestijd

EINDHOVEN (ANP) - Niet alleen de arbeiders in West-Europa zijn te duur voor het productieweric van Hiilips, zelÊ het salaris van hun collega’s m Maleisië is al te veel opgelopen. De gestegen lonen zyn voor het Eindhovense elektronicaconcern reden om zvjn fabriek voor geluidsinstallaties in Maleisië te verplaatsen naar Qiina.

„Maleisië heeft vrijwel geen werkloosheid; jongeren gaan op zoek naar hoger gekwahficeerde banen. Met arbeidsintensieve productie kunnen wij daardoor niet meer concurrerend draaien”, aldus een woordvoerster van Philips.

Phihps verplaatst de productie naarhet zuiden van China, naar de regio Shen-Zhen, waar het concern al diverse andere vestigingen heeft. Door de ingreep verhezen 1500 mensen in het Maleisische Penang hun baan.

In een verklaring die in Maleisië is uitgegeven, spreekt Philips zalvende woorden: „Maleisië ontwikkelt zich tot een volledig geïndustrialiseerd land. Arbeidsintensieve industrieën worden geleidelijk vervangen door hightechproductiecentra”. Het elektronicaconcern begon in het Zuidoost-Aziatische land recent nog met de productie van technologisch geavanceerde laserproducten. En Philips belooft Maleisië de komende jaren nog meer nieuwe investeringen.

Philips breidt zijn activiteiten in China snel uit. Alleen al vorig jaar stapte het elektronicaconcern in elf nieuwe joint ventures, naast vier bestaande. De Philips-omzet van ƒ 1 miljard in China blijft echter nog achter bij die van ƒ 3,3 miljard in Maleisië.

De verplaatsing maakt deel uit van de reorganisatie bij de divisie Beeld en Geluid, die vorig jaar werd aangekondigd en waardoor 6000 van de 40.000 banen verloren zullen gaan. De herstructurering ligt volgens Philips „op koers”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Zelfs Maleisiërs te duur voor Philips

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken