Bekijk het origineel

Zes drugshandelende militairen vrijgesproken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zes drugshandelende militairen vrijgesproken

Lab kan geen sluitend bewijs bieden

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - Zes van de zeven militairen die gisteren voor de Militaire Kamer in Arnhem moesten verschijnen wegens drugshandel, zijn wegens gebrek aan bewijs direct vrygesprokeiL De andere verdachte hoorde vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, eisen.

De rechtbank sprak de zes verdachten uit Oirschot vrij omdat er geen bewijs was dat de mannen de drugs in handen hadden gehad. Het Gerechtelijk Laboratorium had het bezit niet kunnen vaststellen. Drie verdachten zijn inmiddels ontslagen, de anderen geschorst. De officier had tegen de zes maandenlange gevangenisstraffen geëist.

De 20-jarige M. V. moet wel tot 31 juli wachten op een vonnis. Hij was volgens officier van justitie R. van Raay in 1995 en 1996 een van de topleveranciers Van harddrugs en softdrugs in de kazerne te Seedorf. Hij verhandelde volgens justitie speed, xte-pillen, cocaïne en marihuana.

Geen visitekaartje

V. sleet zijn waar ook tijdens een schietoefening en verder behoorden Duitse discotheken tot zijn werkterrein. „Bepaald geen visitekaartje voor de Nederlandse krijgsmacht”, aldus de officier. Het ministerie van defensie voert tegenwoordig een actief antidrugsbe leid. Wie erin handelt, wacht ontslag. Maar volgens de zes ex-militairen uit Oirschot gebruikt bijna iedereen in het leger drugs, zeker de nieuwe lichting.

Netwerk

Na de ontmanteling door Justitie van een drugsnetwerk in Seedorf gebeurde hetzelfde met een netwerk in de Oranjekazeme te Schaarsbergen en één in de kazerne in Oirschot. Dertig militairen uit deze laatste kazerne zijn aangehouden op verdenking van handel in harddrugs, maar slechts zes moesten voor de rechter verschijnen. De pilletjes vonden onder de namen fakkeltjes, appeltjes en olifanten gretig aftrek in de kazerne.

In totaal zijn in de kazerne te Seedorf 28 verdachten aangehouden. Eind juni veroordeelde de Militaire Kamer een korporaal tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Komende woensdag moeten in een speciale zittting in Seedorf nog eens acht verdachten voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Zes drugshandelende militairen vrijgesproken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken