Bekijk het origineel

Fontein brengt leven in de brouwerij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fontein brengt leven in de brouwerij

3 minuten leestijd

Een fontein in een waterplas brengt leven in de brouwerij. Het opspuitende en neerklaterende water is fraai om te zien en gezellig om te horen. Vele eeuwen geleden hadden de mensen ook al door welke effecten het heeft als je water omhoog brengt en weer naar beneden laat vallen.

De oudste resten van fonteinen zijn in Mesopotamië gevonden, waar fond 3000 jaar voor Christus al kunstmatige bevloeiing voorkwam, ki Griekenland werden altaren en tempels bij voorkeur bij bronnen neergezet. Men geloofde dat het water door een opening in de aardkorst kwam, waardoor je rechtstreeks contact kon hebben met de goden. Daarnaast waren er in de steden openbare fonteinen voor de drinkwatervooriiening van de bevolking.

In het Romeinse Rijk bestonden 9P veel plaatsen uitgebreide systepien van waterleidingen en -distribuitiepunten, zowel in de steden als op het platteland. Voor de drinkwatervoorziening van de gewone burgers in de steden stonden eenvoudige rechthoekige stenen bakken op straat, waarin water stroomde uit een gebeeldhouwde kop.

In Europa diende in de vroege Middeleeuwen eenvoudige, onversierde bakken als fonteinen. Deze stonden bijvoorbeeld in het atrium van de vroegchristelijke kerken. In de gebieden waar de islam vanaf de zevende eeuw zijn intrede deed, bleef de fonteinentraditie levendiger dan in Europa. Het Bunnikse bedrijf Sourcy, dat in 1996 een ontwerpwedstrijd voor fonteinen hield, noemt als een beroemd voorbeeld daarvan op Europees grondgebied de Leeuwenfontein in het Alhambra in Granada.

Drinkwater

Vanaf de twaalfde eeuw verschenen ook in de westerse wereld weer meer versierde fonteinen, meestal bestemd voor de drinkwatervoorziening. Het waren doorgaans een of meer ronde of veelhoekige bekkens; aan een zuil in het midden zaten verschillende spuiters. Op de zuil stond soms het beeld van een heilige of een dier. Een van de oudste voorbeelden is de uit drie bekkens bestaande fontein in een speciaal gebouwd Brunnenhaus in het Maulbronnklooster in Würtemberg.

Fonteinen waren een in het oog springend kenmerk van openbare gebouwen in de late Middeleeuwen. Tot de bouw ervan werd vaak opdracht gegeven door een gilde. Weinig voorbeelden hiervan zijn bewaard gebleven.

Beeldhouwkunst

De beeldhouwkunst, die voordien van ondergeschikt belang was, trad in de Renaissance steeds meer op de voorgrond bij het ontwerpen van fonteinen. In plaats van heiligen stelden de beelden nu rivier- en zeegoden en andere waterwezens, zoals zeemeerminnen en dolfijnen, voor. Fonteinen waren niet alleen in de steden en dorpen te vinden, maar ook in de tuinen van de rijken. Uit de achttiende eeuw dateren de vijvers en fonteinen bij kasteel Rozendaal bij Arnhem met zijn bekende Bedriegertjes, fonteintjes die onverwachts gaan spuiten als je erop gaat staan.

Modern

Stadsfonteinen bleef men tot in onze tijd bouwen, zij het vanaf de negentiende eeuw niet meer ten behoeve van de drinkwatervoorziening. Pas in de twintigste eeuw werden nieuwe vormen van fonteinen ontwikkeld in het kader van de abstracte kunst. Het gebruik van nieuwe materialen, zoals aluminium en kunststoffen, kwam op. Daarnaast bleef men traditionele vormen en materialen toepassen.

In Nederland zijn fonteinen maar dun gezaaid, ook al zijn we een waterland bij uitstek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Fontein brengt leven in de brouwerij

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken