Bekijk het origineel

FNV: Nieuwe wao nadelig voor vutters

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

FNV: Nieuwe wao nadelig voor vutters

Melkert laat oplossing aan cao-partners over

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe wao-wetgeving, die per 1 januari van kracht wordt, leidt tot koopkrachtveriies voor weri(nemers die na 1999 in de vut gaan. De FNV schrijft dit in een brief aan minister Melkert van sociale zakea De vakcentrale dringt er bij de bewindsman op aan de inkomensachteruigang, die volgens haar kan oplopen tot 4 procent, te repareren.

In de nieuwe wao-aanpak komen de bestaande werknemerspremies voor wao en aaw te vervallen. Tegelijk wordt de overhevelingstoeslag, die werknemers ontvangen als compensatie voor de sociale premies die ze moeten betalen, verlaagd. Daarnaast gaat het belastingtarief in de eerste schijf omhoog.

Deze ingewikkelde mix van maatregelen pakt voor de koopkracht van de gemiddelde werknemer neutraal uit. Dat geldt echter niet voor alle vutters. Voor de groep die vóór 1 januari 1999 vervroegd uittreedt is er niets aan de hand. Voor hen heeft het kabinet de overhevelingstoeslag verhoogd. Maar dat geldt niet voor degenen die na deze datum in de vut terechtkomen. Zij kun nen er volgens de vakcentrale 3 tot 4 procent in inkomen op achteruitgaan. De FNV vindt daarom dat zij eveneens een hogere overhevelingstoeslag moeten krijgen.

Melkert is dat echter niet van plan, aldus een woordvoerder van Sociale Zaken. De bewindsman vindt dat de cao-partners dat probleem maar moeten oplossen.

Gemakzuchtig

Een woordvoerder van de FNV noemt deze opstelling „gemakzuchtig”. Hij wijst erop dat jaarlijks 25.000 tot 30.000 werknemers in de vut terechtkomen. De FNV vindt dat het kabinet het koopkrachtverlies voor deze groep niet op het bordje van de cao-onderhande laars kan leggen. De vakcentrale vraagt in haar brief aan Melkert ook aandacht voor de inkomensachteruigang die 65plussers dreigen te lijden door de nieuwe wao-opzet. Het kabinet heeft al divete malen beloofd dat deze groep volledig zal worden gecompenseerd. Het denkt daarbij aan een verhoging van de fiscale aftrek voor ouderen. De FNV betwijfelt of die maatregel voldoende is voor bejaarden met een aanvullend pensioen van meer dan 30.000 gulden.

Al eerder heeft de FNV het kabinet erop gewezen dat mensen met een klein baantje -met een inkomen van circa 7000 gulden- er door de nieuwe wao op dreigen achteruit te gaan. Ook zij zouden daarom in aanmerking moeten kunnen komen voor de verhoogde overhevelingstoeslag. Toepassing daarvan zou, aldus de grootste vakcentrale, ook moeten gelden voor aanvuUingen op een ww-uitkering, afkoopsommen bij ontslag en loonbetalingen na beëindiging van het dienstverband. Over deze ‘inkomens’ wordt nu geen wao-premie geheven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

FNV: Nieuwe wao nadelig voor vutters

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken