Bekijk het origineel

HUISRAAD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

HUISRAAD

4 minuten leestijd

Nijmeegs weeshuis

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft zich uitgesproken tegen sloop van het voormalige rooms-katholieke weeshuis in Nijmegen. Staatssecretaris Nuis van OCW schrijft dat in antwoord op schriftelijke vragen van het Eerste-Kamerlid M. Bierman, die namens diverse lokale partijen in de Senaat zit.

Bierman meende dat de rijksdienst dubbelhartige standpunten inneemt bij advisering over bescherming van gebouwen tegen sloop. Daardoor zou eerder de doopsgezinde kerk in Harlingen onder de slopershamer zijn gesneuveld. Vlak voor de afbraak begon, heeft Nuis Monumentenzorg nog gevraagd wat daartegen kon worden ondernomen. Het was echter al te laat; de mogelijkheden waren uitgeput.

Terwijl de Rijksdienst voor de Monumentenzorg zich volgens de Monumentenwet moet beperken tot een oordeel over de monumentale waarde van panden, kan het in incidentele gevallen nut hebben een stapje verder te gaan, meent Nuis. Een advies kan aan kracht winnen „door niet geheel voorbij te gaan aan bestuurlijke of maatschappelijke aspecten”. De staatssecretaris verwijst naar het college van B en W, dat de sloopvergunning afgeeft en dus het standpunt van Monumentenzorg moet laten meewegen bij de besluitvorming.

Meier in de prijzen

De Amerikaanse architect van het de aandacht trekkende stadhuis in Den Haag, Richard Meier, is een van de vijf kunstenaars die dit jaar de Japanse kunstprijs Praemium Imperiale hebben gewonnen. Aan de onderscheiding is een bedrag van 15 miljoen yen (ruim 250.000 gulden) verbonden.

De andere vier winnaars van de Praemium Imperiale, ook wel de Nobelprijs voor de kunst genoemd, zijn de Britse regisseur Peter Brook, de Duitse schilder Gerhard Richter, de Amerikaanse beeldhouwer George Segal en de Indiase sitarspeler Ravi Shankar.

De prijs wordt sinds 1988 toegekend aan kunstenaars die „een wezenlijke bijdrage hebben geleverd tot de ontwikkeling, verspreiding en verbetering van internationale kunst en cultuur”. Juryleden zijn onder anderen de Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt, de Britse oud-premier Edward Heath, de Japanse oud-premier Yasuhiro Nakasone en Umberto Agnelli van het Fiatconcem.

Meier is ook bekend als bouwer van musea. Hij ontwierp onder meer het Museum voor Moderne Kunst in Barcelona, het High Museum of Art in Atlanta en het Getty Center in Los Angeles. Eind 1998 moet het Arpmuseum in de Duitse stad Remagen klaar zijn. In een buitenwijk van Rome moet over tweeënhalf jaar de door Meier ontworpen „kerk van de eeuw” overeind staan.

Kinderen bouyven een stad

Kinderen van 7 t/m 13 jaar die over een Jeugdvakantiepaspoort van Recreatie Rotterdam beschikken, kunnen de komende weken van minibakstenen een stad bouwen in het SchoolAtelier van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Deze activiteit sluit aan bij de tentoonstelling over architect Michel de Klerk, de bouwmeester van de Amsterdamse School.

Net als De Klerk deed, moeten de kinderen eerst verschillende baksteenpatronen ontwerpen om deze voor hun huis te gebruiken. Daarna gaan zij aan de slag met minibakstenen van gips en specie, gemaakt van meel, water en zilverzand. De kinderen kunnen in de periode van 22 juli t/m 7 augustus op dinsdag, woensdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur terecht. Info: 010-4401255.

Kunststof

De kunststofverwerkende industrie heeft goede verwachtingen voor 1997. De producenten verwachten groei van productie en inkomen, zo blijkt uit een enquête van de Nederlandse Federatie voor Kunststoffen (NEK). Maar liefst 79,5 procent verwacht een hogere omzet dan vorig jaar. De introductie van nieuwe producten is daarvan een van de oorzaken.

Over de werkgelegenheid waren de fabrikanten minder positief. Vier van de tien werkgevers dachten het aantal personeelsleden dit jaar te kunnen uitbreiden. Bij 13 procent, volledig bestaand uit grote bedrijven, leefde echter de verwachting het personeelsbestand te moeten inkrimpen. Slechts de helft van de producenten verwacht groei van de export.

De NFK onderzoekt dit jaar voor de derde maal in hoeverre kunststof gerecycled wordt. De eerste twee onderzoeken werden in 1993 en 1994 uitgevoerd. Dit naspeuren van „alle kunststofmateriaalstromen” gebeurt in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM). Vorig jaar is een stortverbod van kracht geworden en daarom wordt nu een nieuw onderzoek uitgevoerd.

De sectie Recycling van de federatie omvat inmiddels ruim 35 bedrijven. Ze houden zich bezig met inzameling, sortering en herverwerking van secundaire kunststofgrondstoffen.

Redactie: L. Vogelaar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

HUISRAAD

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken