Bekijk het origineel

„Protest is voorbarig en werkt averechts”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Protest is voorbarig en werkt averechts”

Moskou veirwerpt kritiek op godsdienstwet

2 minuten leestijd

MOSKOU (RTR/DPA) - De druk van de Amerikaanse Senaat op de Russische president Jeltsin om een omstreden godsdienstwet niet te ondertelcenen, is voorbarig en werkt averechts. Dat zei het Russische ministerie van buitenlandse zaken gisteren in een verldaring.

Volgens het ministerie zal Jeltsin het wetsontwerp pas ondertekenen nadat juristen hebben vastgesteld dat het niet in strijd is met de grondwet of de mensenrechten. Het Russische parlement heeft al ingestemd met de wet, die de rechten van kleine en relatief jonge geloofsgemeenschappen inperkt. Alleen „traditionele godsdiensten”, die ten minste vijftien jaar in Rusland actief zijn, mogen, nieuwe religieuze activiteiten ontplooien. De Amerikaanse Senaat dreigde eerder deze week 200 miljoen dollar (ƒ400 miljoen) aan hulp aan Rusland te/bevriezen als Jeltsin de wet zou ondertekenen. „De reactie van de Ameri kaanse senatoren op de wet, die nog niet van kracht is, wekt alleen maar verbazing”, aldus het Russische ministerie. „Het moet duidelijk zijn dat alle vormen van voorwaarden averechts werken”.

Veto

Ook Russische mensenrechtenactivisten en paus Johannes Paulus II hebben kritiek op de wet geuit. De wet zou „discriminatie van de Rooms-Katholieke Kerk kunnen betekenen”, schreef de paus donderdag in een brief aan Jeltsin. In zijn brief vraagt hij de president om zijn veto over de wet uit te spreken.

De Russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II heeft Jeltsin juist dringend verzocht de wet te ondertekenen. Een veto zou tot een „verdere geestelijjce en morele ontwrichting in Rusland” leiden. De Russisch-Orthodoxe Kerk ziet de wet als een steun in de rug bij haar strijd tegen buitenlandse kerken en sekten die orthodoxe ‘zieltjes proberen te winnen’.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Protest is voorbarig en werkt averechts”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken