Bekijk het origineel

NS betaalt Justitie 6 ton voor treinongeval Mook

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NS betaalt Justitie 6 ton voor treinongeval Mook

„Schikking is geen schuldbekentenis”

2 minuten leestijd

ROERMOND (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen betalen zes ton aan Justitie om strafreditelyke vervolging voor het treinongeval in Mook te voorkomen.

Justitie in Roermond heeft gisteren bekendgemaakt na deze schikking, die op verzoek van de NS is getroffen, het spoorbedrijf niet te vervolgen voor het ongeluk dat op 31 mei 1995 in de Noord-Limburgse gemeente drie NSmedewerkers het leven kostte.

De zes ton die NS betaalt staat gelijk aan de maximale geldboete waartoe de rechtbank het bedrijf had kunnen veroordelen. Daarom vond het openbaar ministerie het niet nodig het bedrijf te vervolgen, hoewel de NS op grond van het gerechtelijk vooronderzoek gedagvaard had kunnen worden voor dood door schuld. Minister van justitie Sorgdrager heeft met de transactie ingestemd. Drie NS-baanwerkers vonden eind mei 1995 op het baanvak Nijmegen-Roermond de dood toen tijdens revisiewerkzaamheden een wissel in de verkeerde stand was blijven staan. Een aanstormende trein ontspoorde daardoor bijna en overreed de slachtoffers.

De politie maakte eerder tegen twee NS-medewerkers, een algemeen leider werkzaamheden (ALW) en een veiligheidsman, proces-verbaal op. Justitie seponeerde die strafzaken, omdat er voor de ALW een te hoge werkdruk was en de man, volgens het OM, werd overvraagd. De veiligheidsman droeg slechts beperkte verantwoordelijkheid in het geheel. De Vervoersbond FNV betreurt het dat deze mensen niet definitief zijn vrijgesproken. NS meent dat haar verzoek tot een transactie niet mag worden gezien als een schuldbekentenis en vindt nog steeds dat voor een veroordeling de vereiste schuld ontbreekt.

Nog onveilig

Volgens de Vervoersbond FNV is het werken aan het spoor nog steeds onveilig. Bijna-ongelukken komen dagelijks voor, beweert de vakbond. „Onderhoudswerkers mogen zelf beoordelen of een karwei te onveilig wordt, Maar ze hebben vaak het gevoel dat het hun toch wordt verweten als ze weigeren”, aldus een verklaring van de FNV-bond.

Na ‘Mook’ is al een aantal maatregelen genomen om de veiligheid voor baanwerkers te vergroten. Een projectgroep, bestaande uit onder meer Railned, de Spoorwegongevallenraad en NS-bedrijven, studeert op verdere maatregelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

NS betaalt Justitie 6 ton voor treinongeval Mook

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken