Bekijk het origineel

Blinde en slechtziende jongeren leren op computerkamp ‘internetten’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Blinde en slechtziende jongeren leren op computerkamp ‘internetten’

2 minuten leestijd

Voor de een gaat het nog net, voor de ander biedt het geen soelaas: vergrote letters op het scherm. Steeds vaker waarschuwen slechtzienden en blinden voor de gevolgen die het toenemende computergebruik voor hen hebben. Ruim honderd jongeren uit dertien verschillende landen waren afgelopen week in Zeist bij elkaar op het computerkamp voor blinde jongeren.

„Internet zendt je ogen, oren en mohd de hele wereld over. Het is een communicatiemiddel bij uitstek, ook voor blinden en slechtzienden”. Dat beweerde Maurice de Hond, specialist in de informatietechnologie, woensdag bij de opening van het internationale kamp. De gasten verblijven tot volgende week woensdag op het terrein van Bartiméus, een centrum voor hulpverlening en onderwijs aan slechtziende en blinde mensen. De deelnemers, begeleiders en docenten worden ondergebracht in de woonpaviljoens op het terrein, die in de zomervakantie grotendeels leegstaan.

Oostenrijk

Het is de eerste keer dat Nederland gastheer is. Voorgaande jaren trokken de jongeren naar Oostenrijk. De universiteiten van Karslruhe en Linz verlenen iede re keer hun medewerking bij de organisatie.

De deelnemers leren er onder andere omgaan met Internet, werken met speciale vergrotingsprogramma’s en computers die tekst uitspreken. Het doel van het computerkamp is om blinde en slechtziende jongeren dezelfde kansen te geven als niet-gehandicapte jongeren in het (hoger) onderwijs en in hun la;tere loopbaan. Daarnaast is het kamp voor de deelnemers een uitgelezen kans om contacten te leggen met andere visueel gehandicapte jongeren uit heel Europa. De voertaal is Engels.

Voorbereiding

De leeftijd van de deelnemers varieert van vijftien tot twintig jaar. De landen van herkomst zijn Oostenrijk, Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Ierland, Noorwegen, Zweden, Finland, Tsjechië, Slowakije, Amerika en natuurlijk Nederland.

Het organiseren van het computerkamp kostte Bartiméus behoorlijk wat voorbereiding. Zo moesten er negentig computers worden geïnstalleerd en vijftien computerleslokalen worden ingericht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Blinde en slechtziende jongeren leren op computerkamp ‘internetten’

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken