Bekijk het origineel

„Rusland wil lid Europese Unie worden”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Rusland wil lid Europese Unie worden”

Tsjernomirdin spreekt Santer

3 minuten leestijd

BRUSSEL - „Ik denk dat Rusland in de nabije toekomstot de Europese Unie moet toetreden”. Dit zei de Russische premier Vilrtor Tsjernomirdin gisteren na besprekingen in Brussel met voorzitter Jacques Santer van de Europese Commissie.

„Het Russische beleid ten aanzien van de Europese Unie heeft één duidelijke doelstelling, namelijk gelijkwaardige partners worden in Europa”, aldus de premier. Zijn gastheer Santer hield zich op de vlakte ten aanzien van deze Russische ambities. Gevraagd of de Rijssen al ver genoeg zijn in hun economische hervormingen op weg naar een markteconomie, antwoordde Santer diplomatiek „er alle vertrouwen in te hebben dat de hervormingen die op gang gebracht zijn door de Russische autoriteiten, vruchtbaar zullen zijn”. Van sommige kanten werd ernstig betwijfeld of een Russisch lidmaatschap haalbaar is. De vraag wordt dan „wie wie integreert”, aldus een vertegenwoordiger van de Commissie.

De uitlatingen van Tsjernomirdin waren niet helemaal nieuw. Ook president Jeltsin heeft al eens verkondigd dat Rusland uiteindelijk aansluiting bij de Europese Unie (EU) moet zoeken. Over termijnen is daarbij nooit gesproken. De „nabije toekomst” die Tsjernomirdin noemde kon door Russische bronnen in zijn delegatie niet nader verduidelijkt worden. Het is wel een feit dat er van Russische kant geïnteresseerd werd gereageerd op de Europese “Agenda 2000”, het scenario voor uitbreiding van de Unie met een aantal Midden-Europese staten. Dat is anders bij de NAVO-uitbreiding, die de Rijssen blijven kritiseren als een „ernstige vergissing van de transatlantische diplomatie”.

Tsjernomirdin viel scherp uit naar de „criminelen” die verboden Brits rundvlees via België en Nederland doorverkocht hebben, onder andere naar Rusland. „Dit is niets anders dan criminaliteit en moet als zodanig bestreden worden”, zo meende de premier. Hij kondigde naar aanleding van deze affaire versterkte grenscontroles aan. Commissievoorzitter Santer zei dat beide partijen besloten hadden een waarschuwingssysteem (”early waming system”) op te zetten om ervoor te zorgen dat zulke gevallen zich niet herhalen. Er is geen oplossing gevonden voor de hoge overvliegrechten die Rusland sinds enige tijd eist van westerse luchtvaartmaatschappijen die van Moskou uit over Siberië naar Aziatische bestemmingen vliegen. Europees commissaris Neil Kinnock noemde het Russische beleid eerder deze week „illegaal”. Hij pleit voor een internationale aanpak om Moskou „tot rede te brengen”.

Partnerschapsraad

In het NAVO-hoofdkwartier in Evere bij Brussel is gisteren overigens de eerste zogeheten “NAVO-Rusland-partnerschapsraad” bijeen geweest. Het betreft hier overleg op ambassadeursniveau tussen Rusland en de NAVO-lidstaten. Daartoe is besloten in het kader van het NAVO-Rusland-verdrag dat eind mei in Parijs werd ondertekend en dat bedoeld is als verzachting van de Russische pijn over de uitbreiding van het Atlantische bondgenootschap. Het had overigens nogal wat voeten in aarde voordat men kon beginnen. Het bleek namelijk moeilijk om te beslissen wie de vergadering zou voorzitten. Uiteindelijk werd besloten dat NAVO-secretaris-generaal Javier Solana de bijeenkomst zou openen en zou sluiten. Daartussendoor werd elk onderwerp op de agenda onder leiding van een andere ‘voorzitter’ „ afgehandeld. Het betrof hier nog maar een eerste overleg, dat over procedures ging. Het overleg over echte onderwerpen zou dus nog weleens heel moeizaam kunnen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Rusland wil lid Europese Unie worden”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken