Bekijk het origineel

Sinn Fein: IRA zal met bestand akkoord gaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sinn Fein: IRA zal met bestand akkoord gaan

2 minuten leestijd

DUBLIN (DPA/RTR/AFP) - Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, is ervan overtuigd dat het verboden Ierse Republikeinse Leger het staakt-het-vuren dat vorig jaar februari werd beëindigd, opnieuw in acht neemt

„Ik zou de oproep daartoe aan IRA namelijk niet hebben gedaan als ik er niet van overtuigd zou zijn dat het antwoord positief is”, zo verklaarde gisteren Sinn Fein-leider Gerry Adams.

De oproep door de Sinn Fein-leiding kan volgens politieke waarnemers in Dublin en Londen leiden tot een doorbraak in de poging van beide hoofdsteden een politieke oplosing te vinden voor het Noord-Ierse conflict.

Vóór zijn oproep aan het IRA verklaarde Adams samen met de NoordIerse gematigde nationalistische leider John Hume dat het vredesoverleg voor dens Noord-Ierland door het jongste voorstel et van met Londen en Dublin weer op de rails EPA kan komen. Het Brits-Ierse voorstel houdt in dat de IRA niet direct hoeft te ontwapenen, maar dat er wel een eind komt aan het geweld, zodat Sinn Fein binnen zes weken aan vredesoverleg kan deelnemen. Doel van Londen en Dublin met dit voorstel is alle partijen in het Noord-Ierse conflict, ook de radicale Noord-Ierse protestanten, aan de onderhandelingstafel te krijgen. Lukt dat niet, dan dreigen beide hoofdsteden volgend jaar een referendum te houden over de door henzelf voor Noord-Ierland bedachte toekomstige instellingen. Dit laatste is gisteren gemeld door de Financial Times.

Enkele uren voordat Adams zijn oproep deed hadden de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland de protestanten in Noord-Ierland te verstaan gegeven dat de Brits-Ierse voorstellen ten aanzien van een ontwapening van de IRA niet zouden worden bijgesteld. De leider van de grootste protestantse partij, David Trimble, had donderdag tegen premier Blair gezegd dat de voorstellen hem te vaag zijn. Hij eiste dat precies op schrift zou worden gesteld wanneer de IRA en de protestantse “loyalisten” een begin moeten maken met het inleveren van hun wapens.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, en haar Ierse collega van buitenlandse zaken, Ray Burke, zeiden in een reactie dat de twee regeringen hun uiterste best hadden gedaan om aan de belangen van alle betrokken partijen tegemoet te komen en „volledig eensgezind” waren over het resultaat. De IRA had in 1994 ook al een wapenstilstand uitgeroepen, maar maakte daar bijna anderhalf jaar geleden een eind aan met een bomaanslag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Sinn Fein: IRA zal met bestand akkoord gaan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken