Bekijk het origineel

Turkije: Akkoord douane-unie met EU herzien

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Turkije: Akkoord douane-unie met EU herzien

2 minuten leestijd

ANKARA (AFP/ANP) - De Turkse roering wil het akkoord over de douane-unie met de Europese Unie hersden. Dat heeft vice-premier Bulent Evcevit gezegd in een ontmoeting met journalisten, zo heblKn Turlise liranten vandaag gemeld.

De Turkse regering is geïrriteerd door het voorstel van de Europese Commissie vorige week om niet met Turkije te praten over het lidmaatschap van de unie.

De douane-unie, waarbij Brussel en Ankara op beperkte schaal regels voor handelsbeperkingen ophieven, kwam in 1995 tot stand. De Turkse regering streeft al sinds de jaren zeventig naar het volledige lidmaatschap van de unie, maar nam voorlopig genoegen met de douane-unie.

Volgens minister Ismail Cem van buitenlandse zaken heeft het akkoord niet gebracht wat Ankara had verwacht. Het tekort in de handel met de Europese Unie bedroeg in 1995 5 miljoen dollar. In 1996, na het van kracht worden van de douane-unie, steeg het tekort tot 11 miljoen dollar.

Vorige week maakte de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, bekend met welke landen volgens haar de onderhandelingen over een lidmaatschap kunnen beginnen. Turkije viel buiten de boot. Het Turkse EU-lidmaatschap stuit op tal van politieke, culturele en economische bezwaren. Economisch zouden de Turken niet klaar zijn. Bovendien voldoet de bescherming van de mensenrechten niet aan de criteria die de lidstaten stellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Turkije: Akkoord douane-unie met EU herzien

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken