Bekijk het origineel

Britse jongeren gaan tijdens vakantie op alcoholspeurtocht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Britse jongeren gaan tijdens vakantie op alcoholspeurtocht

2 minuten leestijd

LONDEN - Enkele jongeren in Engeland helpen de politie tijdens de vakantieperiode een handje. Met een portemonee vol geld en een eerlijk gezicht gaan ze de straat op om te kijken of ze ergens een fles alcohol kunnen bemachtigen.

De verkoop van alcohol aan jongeren is in Engeland al een poosje verboden, maar bij de naleving van die regel worden tegenwoordig steeds meer vraagtekens geplaatst.

De industrie wordt ervan beschuldigd de leeftijdgrens voor alcohol te ontduiken en jongeren met kleurige drankjes, ofwel alcoholische softdrinks, aan het drinken te zetten. De politie verzon een actie om overtreders op te sporen. Niet agenten, maar jongeren zelf gaan winkeliers controleren.

Het besluit wordt gesteund door een rechter die nog niet zo lang geleden makers van alcopops „uiterst onverantwoordelijk” noemde. De rechter boog zich over een zaak van een 14-jarige jongen die dronken werd van alcoholische limonade en cider, waarna hij een school in brand stak.

Leeftijd

Winkels en bars mogen drankjes met namen als Hooch en Two Dogs niet langer aan jongeren onder de achttien jaar verkopen. Minister Straw van binnenlandse zaken beval een onderzoek naar de naleving van deze regel na het aantreden van de nieuwe Labourregering in mei.

De smoes dat een winkelier niet zou weten hoe oud zijn koper is, gaat volgens de politie niet op. „Winkeliers moeten zeker zijn van de leeftijd van de koper van een fles alcohol. Zijn ze dat niet, dan moeten ze om een paspoort vragen”.

Winkels, pubs en andere gelegenheden waar alcohol wordt verkocht krijgen er goed van langs als blijkt dat ze zonder een krimp te geven sterke drank aan jongeren verkopen. Overtreders riskeren hun vergunning.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Britse jongeren gaan tijdens vakantie op alcoholspeurtocht

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken