Bekijk het origineel

Weer overstromingen in delen M-Europa

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Weer overstromingen in delen M-Europa

Noodtoestand in drietal Tsjechische steden

3 minuten leestijd

POTSDAM (DPA/AFP) - Het gevaar van het wassende water is in Oost-Duitsland en elders in Midden-Europa nog niet geweken. Hoewel het peil van de rivier de Oder bij Frankfurt in de afgelopen nacht is gedaald, stijgt het peil van de Spree. Diverse plaatsen in Polen liepen onder en in enkele Tsjechische steden is de noodtoestand afgekondigd

Bij Ratzdorf, waar de Spree en de Oder samenvloeien, werd vannachts 6,55 meter gemeten, terwijl dat gisteravond nog 6,49 meter was. In Frankfurt an der Oder daalde het waterpeil ‘s nachts van 6,15 naar 6,10 meter.

De autoriteiten vrezen dat de dijken door de doordringende vochtigheid het water niet meer kunnen tegenhouden. Het afgelopen weekeinde waren er al enkele lekken in de 167 kilometer dijk aan de Oder.

De bevolking is opgeroepen bij de dijkbewaking te helpen. Stroomafwaarts zijn duizenden hectares polder onder water gezet om wat druk van de ketel te halen. Desnoods kunnen 19.000 mensen bij Frankfurt snel worden geëvacueerd. Door de daling van het waterpeil bij

Frankfurt a/d Oder was het mogelijk de Pools-Duitse grenspost, waar zaterdag honderden vrachtwagens stonden, te herooenen. Twee andere grenspos ten blijven gesloten, waardoor er enorme opstoppingen en wachttijden tot 50 uur ontstaan.

Politieke problemen

De problemen met de Oder, die over meer dan 160 kilometer de grens vormt tussen Polen en Duitsland, hebben inmiddels ook tot politieke problemen geleid. De minister van milieu van Brandenburg verweet de Polen dat zij zonder overleg waterbekkens hebben geopend, waardoor het peil van de Oder met meer dan 20 centimeter is gestegen. Tevens is de Poolse crisisstraf in Wroclaw al dagenlang telefonisch onbereikbaar.

Legnica, een stad in Zuidwest-Polen met 100.000 mensen, is in de afgelopen nacht gedeeltelijk overstroomd. Oorzaak is de regenval van gisteren, waardoor de Kaczawa, een zijrivier van de Oder, overliep.

In de wijk Piekary Stare steeg het water tot een meter hoogte, aldus de loco-burgemeester. Zestig mensen zijn geëvacueerd. De autoriteiten vrezen dat de dijken het water niet meer kunnen tegenhouden, hoewel ‘de bevolking nog steeds bezig is ze te versterken.

Vandaag heeft het in de regio minder hard geregend dan aanvankelijk was gevreesd. Toch zijn verscheidene zijrivieren van de Oder overgelopen in het district Jelenia-Gora, waardoor diverse dorpen zijn ondergelopen.

Rivieren en beken in Polen bereikten gedurende het weekeinde een verontrustend hoog niveau. Reddingswer kers moesten in totaal 2600 mensen uit hun woonplaats weghalen, waarmee het aantal geëvacueerden van de afgelopen twee weken nu op ruim 140.000 mensen staat. Zo’n 230.000 hectare land staat nog steeds onder water.

Tweede keer

In’ verband met de aanhoudende regen hebben de Tsjechische autoriteiten gisteren de noodtoestand afgekondigd in de steden Ostrava en Uhersky Hradiste. Uit dorpen in de omgeving van de industriestad Ostrava, in het oosten van het land, zijn honderden inwoners geëvacueerd. Zaterdagavond was de noodtoestand al afgekondigd in het vlak bij de grens met Polen gelegen Jesenik, waar ook 250 personen moesten worden geëvacueerd. Gisteren begon het waterpeil hier te zakken. Voor sommige evacués was het al de tweede keer in tien dagen dat ze hun huis moesten verlaten. Bij eerdere overstromingen moesten ze ook al vluchten.

Door het noodweer van de afgelopen weken zijn zeker 97 mensen in Midden-Europa omgekomen, onder wie 46 in Polen en 38 in de Tsjechische Republiek. De Tsjechische vicepremier Josef Lux zei gisteren dat 10.000 inwoners dakloos zijn geworden en dat door de overstromingen op ruim 100.000 hectare landbouwgrond de gevrassen vernield zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Weer overstromingen in delen M-Europa

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken