Bekijk het origineel

Taylor op voorsprong in verkiezingen Liberia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Taylor op voorsprong in verkiezingen Liberia

Waarnemers tevreden over eerlijk verloop

2 minuten leestijd

MONROVIA (RTR/AFP) - De Liberiaanse ex-krijgsheer Charles Taylor, die een bloige bmeroor1( ontketende, staat aan kop in de presidentsverkiezingen in zijn land, zo blijkt uit de eerste vooriopige resultaten. De Liberianen konden zaterdag voor het eerst sinds de ooriog vrijelijk hun staatshoofd aanwijzen.

Na telling van 10 procent van de stemmen staat Taylor aan kop met 62,38 procent, aldus de kiescommissie. Zijn meest serieuze rivaal, oud-minister van financiën Ellen Johnson-Sirleaf, volgt met 18,10 procent.

Waarnemers gingen ervan uit dat Johnson-Sirleaf alleen kon winnen als er een tweede ronde zou komen, waarbij zij alle anti-Taylor-kiezers zou verenigen. In totaal deden dertien kandidaten aan de verkiezingen mee, onder wie twee vroegere rivalen van Taylor uit de burgeroorlog: Alhaji Kromah, die op de moslims in het noordwesten steunt, en George Bohley van de Krahn-stam.

De 750.000 kiezers konden ook een parlement aanwijzen. Waarnemers zeiden gisteren dat de verkiezingen vrij eerlijk en vreedzaam zijn verlopen. De leider van de internationale waamemersdelegatie, de voormalige president van de Verenigde Staten Jimmy Carter, had de verkiezingen vanwege hun vreedzame karakter „bijna een wonder” genoemd. Volgens de Amerikaanse senator Paul Simon waren ze beter dan in Kroatië, waar hij eerder had toegezien op het verkiezingsproces. Definitieve uitslagen worden niet voor woensdag verwacht.

Burgeroorlog

Taylor stortte zijn land in 1989 in een bloedige burgeroorlog, toen hij ten strijde trok tegen president-dictator Samuel Doe. Hoewel Doe in 1990 op gruwelijke wijze werd vermoord, is Taylor er nooit in geslaagd de hoofdstad Monrovia in te nemen door de opkomst van rivaliserende krijgsheren en het ingrijpen van een door Nigeria geleide vre desmacht. De oorlog kostte aan zeker 155.000 mensen het leven.

Zowel Johnson-Sirleaf als Taylor staat vrede en verzoening voor - begrippen die de meeste Liberianen vaak hebben gehoord maar die ze nog nooit hebben ondervonden. Taylor heeft verklaard bereid te zijn zitting te nemen in een regering die niet door hem wordt geleid; Johnson-Sirleaf is echter niet bereid met Taylor samen te werken. „Ik heb geen respect voor hem”, zei ze zaterdag voor de Liberiaanse radio. „Ik heb de vernietiging gezien die hij heeft veroorzaakt, ik heb de armoede gezien die hij heeft veroorzaakt, en ik kan hem daar niet voor belonen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Taylor op voorsprong in verkiezingen Liberia

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken