Bekijk het origineel

Aanhangers Karadzic zetten Plavsic uit partij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aanhangers Karadzic zetten Plavsic uit partij

Vertrek Bosnisch-Servische president gevraagd

3 minuten leestijd

PALE (AP) - De politieke crisis in de Bosnisch-Servische Republika Srpska is gisteren aanzienlijk verscherpt. Aanhangers van Radovan Karadzic hebben diens opvolgster als Bosnisch-Servisch president, Biljana Plavsic, uit de Servisch-Democratische Partij gezet.

Het Bosnisch-Servische persbureau SRNA meldde gisteren dat 55 van de 84 leden van het partijbestuur zaterdag hadden vergaderd en unaniem hadden besloten Plavsic uit de partij te zetten. Ookriepenze haar op om op te stappen als president. Het is niet te verwachten dat Plavsic haar schorsing zal accepteren.

„Ik ben niet teleurgesteld, ik ben vanaf nu vrij om mij aan mijn presidentiële activiteiten te wijden”, aldus Plavsic, die samen met haar voorganger Karadzic tot de oprichters van de partij behoorde. Inmiddels vindt zij het echter moeilijk „te gehoorzamen aan de partijdiscipline”. Ook is zij ervan overtuigd dat „het land niet door een staatspartij geregeerd moet worden”.

Plavsic wil de republiek Srpska uithaar isolement halen. Bovendien eist zij een onderzoek naar corruptie en illegale economische activiteiten waaraan Karadzic en ministers in de regering zich schuldig zouden maken.

De haviken, die in de Democratische Partij de overhand hebben, verzetten zich hiertegen. Zij hebben de steun van Karadzic, die door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag wegens oorlogsmisdaden is aangeklaagd. Plavsic riep haar voorganger zaterdag op zich vrijwillig in Den Haag te melden, maar sloot uit dat de staat hem uitlevert.

Op 3 juli ontbond Plavsic het parlement, waarin haar tegenstanders eveneeens de meerderheid hebben, en schreef voor september nieuwe verkiezingen uit. Het parlement veroordeelde deze maatregel en vroeg het Constitutioneel Gerechtshof een onderzoek in te stellen.

Karadzic wees Plavsic vorig jaar aan als zijn opvolgster, maar heeft de macht in het Servische deel van Bosnië feitelijk nog altijd in handen en werkt Plavsic voortdurend tegen. Hoewel Plavsic net als Karadzic een felle nationalist is, is zij meer dan haar voorganger bereid samen te werken met de internationale gemeenschap en de moslim-Kroatische federatie, die 51 procent van Bosnië uitmaakt. Ze heeft Karadzic en zijn aanhangers ervan beschuldigd zichzelf te verrijken door middel van smokkel, terwijl de meeste Bosnische Serviërs arm en werkloos zijn. Karadzic’ aanhangers op hun beurt zeggen dat Plavsic met de NAVO-Stabilisatiemacht (SFOR) samenwerkt om de Bosnisch- Servische republiek te verzwakken en uiteindelijk te vernietigen.

Kort voor middernacht vrijdag deden zich op verschillende plekken in Bosnië vier explosies voor, waarbij een Amerikaanse SFOR-soldaat lichtgewond raakte. Gisteren deden zich opnieuw twee explosies voor, in Banja Luka en in Trebinje. In Trebinje raakte naar verluidt een auto van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) beschadigd. Voorzover bekend raakte niemand gewond.

Bezorgdheid

De internationale gezant voor de wederopbouw van Bosnië, Carlos Westendorp, sprak zijn bezorgdheid uit over het „toenemend anti-democratische” klimaat in Bosnië. Hij zei dat de Bosnische Serviërs de uitvoering van het vredesakkoord tegenwerken en de veiligheid in gevaar brengen.

Ook zaterdag raakten twee Franse SFOR-soldaten gewond, van wie een ernstig, toen ze in de buurt van Mostar in het zuiden van Bosnië met hun voertuig over een landmijn reden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Aanhangers Karadzic zetten Plavsic uit partij

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken