Bekijk het origineel

Vakantiewerker tussen uitvaarkisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vakantiewerker tussen uitvaarkisten

„Als je steeds denkt: Wie komt hierin? dan kun je dit werk niet doen”

5 minuten leestijd

Vakantie en werken is voor Jaap Verweij synoniem. Stilzitten kan hij niet. Al op een van zijn eerste vrije dagen stond hij bij het uitzendbureau in de rij voor een baantje. Ze hadden iets voor „een nette jongen”, voor de hele vakantieperiode. Toch moest hij wel even slikken toen hij zijn bestemming hoorde: een bedrijf dat uitvaartkisten maakt.

De zeventienjarige Jaap is een fexacteling. Hij heeft de positieve uitslag van zijn havo-examen net öp zak. Toch maakte hij nog een ‘her’, om zijn cijfer voor wiskunde B op te halen. Daarvoor nam hij een vrije dag op.

Jaap werkt. En inderdaad, zijn baantje is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Werken bij een bedrijf dat doodskisten maakt, is dat niet wat luguber? „Vooral in het begin moest ik eraan wennen”, vertelt Jaap. „J4u merk ik het amper meer. Alleen wanneer ik een klein kistje zie, sta ik erbij Stil”.

Krantenwijk

De vakantiewerker staat iedere morgen vroeg op. Om half acht is hij aanwezig in de fabriek. „Dat klinkt erg, in de vakantie, maar je kunt op deze manier je dag wel heel optimaal vullen. Na werktijd kan ik nu zelfs mijn krantenwijk nóg doen”.

Na aankomst in de fabriek begint Mj steevast met een bak kofSe, net als alle collega’s. Hij heeft er dan net een fietstochtje opzitten. Niet te ver, gelukkig. De fabriek staat vlak naast zijn oude school, de Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Dat hij daar nu werkt, had hij een aantal maanden geleden niet kunnen denken. „Jiaar eigenlijk, toen ik nog naar school ging reed ik de fabriek al tijd voorbij. De wist niet eens wat er precies gemaakt werd”.

Rond een bedrijf dat uitvaartldsten maakt, hangt een waas van geheimzinnigheid. Niemand weet of wil weten wat daar precies gebeurt. Jaap: „Je houdt dat het liefst ver van je bed. Wanneer je van dichtbij een sterfgeval meemaakt, zorgt de begrafenisondernemer voor een kist. Maar ja, ze moeten natuurlijk wél gemaakt worden. En iemand moet dat doen”.

In de fabriek is het bijna altijd rumoerig. Een gesprek daar zag Jaap dan ook niet zo zitten. Zaagen afwerkmachines en radio staan aan. „Er worden normaal gesproken geen gekke grappen gemaakt die over de kisten gaan. AUeen als er een vreemde komt kijken. Dan verandert dat”. Toch is de sfeer volgens de havo’er prima. Ook al is hij ‘maar’ vakantiewerker, hij hoort er helemaal bij. „Omdat ik zo veel klusjes opknap, vonden anderen zelfs dat mijn loon wel wat omhoog kon. Dat is overigens niet gebeurd, hoor”. Die goede sfeer was tijdens vorige baantjes wel anders. Jaap kan er hele ver halen over vertellen. Vorig jaar stond hij aan de lopende band in een fabriek. Jaap was de enige christen en kreeg er van alle kanten goed van langs. „J)e drie maanden die ik hier werk, kom ik wel door”.

Jaap is een soort manusje van alles op de afdeling voorraad. „Ik loop van hot naar her. Een paar dagen terug was ik bijrijder. Dat betekent dat je met de vrachtwagen meegaat om kisten weg te brengen. Dan kom je bij begrafenisondernemers. Verhalen genoeg. „Die man komt uit Frankrijk, een ongeluk. Een ander heeft twee en een half uur op de weg gelegen”. De lichamen zie je niet. Toen het bedrijf nog kleiner was, zag je die wel, vertelde de chauffeur Je moest zelfs helpen de mensen in de kist te leggen”.

Handvatten

Vandaag zag de werkdag van Jaap er weer heel anders uit. „In een schuur stonden zeventien kisten. Ze waren tijdens een vrachtwagenongeluk in Duitsland kapot gegaan. De moest de kisten uit elkaar halen en in de vuilnisbak gooien.

Op andere dagen maak ik handvatten of trek ik hout uit de machine -lopendebandwerk- en kijk ik of er geen kwasten of scheuren inzitten. Ook maak ik mooie afgewerkte plinten. Het hout komt bij ons als boomstam binnen en gaat er als kist uit.

Het werk is best confronterend. Soms kom je van heel dichtbij met de dood in aanraking. De vul kussens die in de kist komen te liggen. Je schrikt wanneer je merkt dat daar geen lekkere zach ‘te veren in zitten, maar dat ze slechts gevuld zijn met zaagsel. Nog zoiets: in sommige kisten zijn verwerkt met spaanplaat. Wanneer dat nat wordt, zakt het in. Echt eiken kisten bestaan wel maar zijn vreselijk duur.

Ook zijn er kisten die van binnen van aluminium gemaakt zijn. Die worden door voornamelijk Turkse mensen afgenomen. Zij willen hun doden vaak in het land van herkomst begraven eii moeten de kist dus vervoeren. Zulke dingen spelen wel door je hoofd.

Aan de andere kant moet je het een beetje van je af laten glijden. Als je bij iedere kist denkt: Wie komt hierin? dan kun je het eigen üjk niet doen”.

Ieder land heeft z’n eigen soort kist, maar dat wil niet zeggen dat er in Nederland geen buitenlandse kisten worden gebruikt. Jaap pakt zijn pen en maakt een schets. „Een Hollandse kist is helemaal recht, zonder knik erin. Dan heb je een knikkist. Die loopt breed naar voren toe. Een Italiaanse kist is heel mooi versierd, gelakt en van donker hout. De Duitsers hebben er een kap bovenop. Je kunt er natuurlijk nog variaties in aanbrengen met bekleding en handvatten. De heb kisten in aUe kleuren gezien. Roze, lentegroen, bord. We maken ze”.

Jaap komt over als een volleerd kistenbouwer Dat ben je natuurlijk niet zomaar. Heeft hij daarvoor nog een bepaalde cursus gevolgd? „Nee. De doe de simpele dingen. De rommel van anderen opruimen, hout in de container gooien. Dat kan iedereen. Sommige dingen die je moet gaan doen, laten ze even zien. Een handvat maken: leg twee blolcken onder de machine, druk op de knop, kijk of er geen scheurtjes in zitten, en leg er weer een latje tegenaan. ledere keer wordt er wat uitgelegd. Je komt er snel genoeg in”.

Dit is het tweede verhaal in een serie over opmerkelijke vakantiebaantjes. Volgende week: een kaasmeisje in Gouda.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vakantiewerker tussen uitvaarkisten

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken