Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Geweld Mali

BAMAKO (RTR/AFP) - Bij gewelddadigheden tijdens de verkiezingen in Mali zijn gisteren twee mensen om het leven gekomen. Dit meldde de staatstelevisie. De slachtoffers vielen in de Zuid-Malinese stad San, een bolwerk van de oppositie. Ook in andere steden waar de oppositie sterk is, kwam het tot ongeregeldheden. In San zijn verder stembureaus geplunderd en in brand gestoken. De stembusgang in de hoofdstad Bamako verliep redelijk rustig. Aanhangers van de oppositie plunderden zaterdagavond het bureau van de ‘regeringspartij Adema in de hoofdstad Bamako en staken het in brand.

Mir

MOSKOU (RTR/AFP) - De leiding van het Russische ruimtevaartprogramma beslist vandaag officieel of de noodzakelijke reparaties aan het ruimtevaartstation Mir door de huidige of door een nieuwe bemanning worden uitgevoerd. Het staat echter al vrijwel vast dat een nieuwe ploeg de oververmoeide bemanning van de Mir vervangt. In het ruimtevaarttrainingscentrum Sterrenstad bij Moskou staan de opvolgers van Tsiblijev, Lazoetkin en Foale al te popelen om naar de Mir te vertrekken. Ze hebben in een zwembad uitgebreid geoefend op de herstelwerkzaamheden. Russische deskundigen menen dat de beoogde -opvolgers Pavel Vinogradov en Vladimir Solovjov, behalve dat ze nog vers zijn, ook beter zijn opgeleid voor de reparaties dan de huidige bemanning.

Droogte

SEOUL (AFP) - De maïs- en de rijstoogst in Noord-Korea dreigen dit jaar als gevolg van grote droogte te mislukken. Het land heeft al te kampen met grote hongersnood als gevolg van overstromingen die het onmogelijk maakten de gewassen van de akkers te halen. Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA daalt het waterpeil in de rivieren, meren en reservoirs snel. Niet alleen de rijstplanten, die veel water nodig hebben, maar ook maïs en andere gewassen die op droge grond worden geteeld, zijn getroffen. Vrijdag spoorde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties de internationale gemeenschap aan financiële steun te geven voor de aankoop van voedsel voor de noodlijdende Noord-Koreanen. Tot dusver is er 300.000 ton voedsel naar Noord-Korea verscheept.

Kabila

KINSHASA (AP) - De leiders )en regeringsdelegaties van negen Afrikaanse landen hebben gisteren hun steun uitgesproken aan het nieuwe regime van president Laurent Kabila van Congo, voorheen Zaïre. De top vond plaats in de Congolese hoofdstad Kinshasa. In Kinshasa waren aanwezig de leiders van Rwanda, Uganda, Zimbabwe, Namibië, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Eritrea, Zambia en presidentiële gezanten van Ethiopië en Gabon. In een verklaring na afloop van de eendaagse top spraken de leiders hun scherpe veroordeling uit over de aantijgingen over mensenrechtenschendingen aan het adres van Kabila. In een rapport hebben de Verenigde Naties de troepen van Kabila ervan beschuldigd in het oosten van Congo zo veel Rwandese Hutuvluchtelingen te hebben afgeslacht, dat van genocide kan worden gesproken.

Cyprus

NICOSIA (AP) - Turkije en Turks-Cyprus hebben gisteren bij de herdenking van de Turkse invasie van Cyprus, 23 jaar geleden, gezegd dat ze nauwer zullen gaan samenwerken nu het Griekse deel van Cyprus is aangemerkt als kandidaat-lid van de Europese Unie. De aankondiging van Turkije en Turks-Cyprus was duidelijk bedoeld als.een protestboodschap gericht aan de EU, De toenadering tussen het GrieksCypriotische deel van Cyprus en de EU, waarvan ook Turkijes aartsrivaal Griekenland deel uitmaakt, is voor Turkije des te wranger omdat dat land onlangs werd geconfronteerd met een afwijzing van zijn lidmaatschapsaanvraag. De EU wil Turkije nog niet toelaten wegens de mensenrechtenschendingen in dat land.

Vuurgevecht

LAHORE (AP) - Een vuurgevecht tussen Indiase en Pakistaanse soldaten aan de grens tussen beide landen heeft zaterdag aan drie Indiase soldaten het leven gekost. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten gemeld. Een 15-jarig Pakistaans meisje raakte gewond bij de schotenwisseling, die plaatshad bij de grensovergang bij Sialkot in de Pakistaanse provincie Punjab. Het vuurgevecht zou zijn uitgebroken nadat Indiase grenssoldaten barricades hadden opgeworpen die volgens Pakistaanse soldaten de grens overschreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken