Bekijk het origineel

Ruimen boerderijen in Gelderland op schema

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ruimen boerderijen in Gelderland op schema

Tweede geval van varkenspest in Toldijk

2 minuten leestijd

STEENDEREN (ANOP) - Het nnmen van 35 varicenshouderijen in het gebied rond het Gelderse Toldijk die nuiijk met varicenspest zijn besmet, ligt op schema Zaterdag werden de vaii(ens van dertien bedrijven gedood en afgevoerd. Gisteren ging het om de dieren op elf varkenshouderijea

In Toldijk is zaterdag een tweede geval van varkenspest geconstateerd, op een bedrijf met 1200 bedrijven. Ook op een bedrijf in Boekei bleek de uiterst besmettelijke virusziekte te hebben toegeslagen, het ging hier om 180 dieren. Daarmee is het aantal besmette varkenshouderijen opgelopen tot 342.

Bij het tweede geval in Toldijk betreft het volgens een woordvoerder van het ministerie van landbouw „praktisch de buurman” van boer Bulten, waar vorige week woensdag de ziekte werd geconstateerd. De twee nieuwe gevallen liggen binnen het varkenspestgebied, uitbreiding van het vervoersverbod is daarom niet nodig.

De eigenaren van de Gelderse bedrijven die worden ontruimd, hadden ermee ingestemd ook gisteren door te gaan met de werkzaamheden. Het ministerie van landbouw had zaterdag op een bijeenkomst in Steenderen gevraagd of zij er bezwaar tegen hadden in verband met de zondagsrust. Het ruimen van de 35 bedrijven zal tot halverwege deze week duren.

De verdachte bedrijven bevinden zich onder meer in, de gemeenten Steenderen, waartoe Toldijk behoort (tien), Zutphen, Hengelo in Gelderland, Doesburg, Wehl, Hummelo-Keppel, Boekei en Enschede. Landbouw kan nog niet zeggen om hoeveel dieren het in totaal gaat.

Het ministerie is nog bezig met het onderzoek naar bedrijven die mogelijk in contact zijn geweest met de varkenshouderijen in Toldijk waar varkenspest is geconstateerd. De coördinator van het departement, Oomen, verwacht niet dat er nog veel bedrijven bij zullen komen. Van de dieren op de betrokken bedrijven zijn vorige week bloedmonsters genomen. De onderzoeksresultaten zijn woensdag bekend.

Het aantal overtredingen van het vervoersverbod rond Toldijk is opgelopen tot 29. Volgens Landbouw ging het vooral om mensen die tegen de regels in paarden, ponys, kalveren of drijf mest vervoerden. De afgelopen dagen kwamen er nog acht overtredingen bij. Slechts in één geval, medio vorige week, is een illegaal vervoer van slachtvarkens aangehouden. Het transport ging overigens niet het vervoersgebied uit, maar juist in.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ruimen boerderijen in Gelderland op schema

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken