Bekijk het origineel

Troepen Ranariddh heroveren centrale basis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Troepen Ranariddh heroveren centrale basis

VN melden martelingen onder Hun Sen

2 minuten leestijd

BANGKOK (DPA/ANP) - Troepen van de afgezette eerste copremier van Cambodja, Norodom Ranariddh, hebben dit weekeinde een belangrijke basis aan de grens met Thailand heroverd op de manschappen van tweede copremier Him Sen. Dit melden kranten in de Thaise hoofdstad Bangkok vandaag.

Het gaat om de basis Samring, die vrijdag door militairen van ‘Hun Sen was veroverd. Ranariddh zit zelf vandaag in Singapore, waar hij bij de regering van de stadstaat en vertegenwoordigers van de Asean steun zoekt.

De Associatie van Zuidoost-Aziatische landen schortte onlangs het lidmaatschap van Cambodja, dat eind deze maand zou toetreden, voor onbepaalde tijd op. De Asean-ministers van buitenlandse zaken komen donderdag bijeen in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, waar Cambodja het belangrijkste vergaderpunt zal zijn.

Ranariddh sprak vrijdag in Bangkokal met Asean-ministers en zou toen zijn verlies in de strijd met Hun Sen hebben toegegeven. Later volgden echter tegenberichten dat hij wellicht zelf actief aan het gewapende verzet wil deelnemen.

Zaterdag veroordeelde Ranariddh zijn grote rivaal Hun Sen voor het afwijzen van een bemiddelingspoging van de Asean. Ranariddh waarschuwde vanuit Thailand toen voor isolatie van zijn land en burgeroorlog. Hun Sen wees zaterdag het aanbod van Asean af in een gesprek met een delegatie van de organisatie.

Ranariddh riep de internationale gemeenschap zaterdag op de diplomatieke contacten met Cambodja te verbreken. Hij liet doorschemeren eventueel in te stemmen met zijn aftreden als hij zelf zijn opvolger mag aanwijzen „voor een interim-periode”.

Dertig Cambodjaanse militairen dietrouw waren gebleven aan Ranariddh werden vlak na de coup van tweede premier Hun Sen gemarteld en gedwongen rioolwater te drinken. Dat hebben medewerkers van de Verenigde Naties gisteren gezegd.

Al eerder is melding gemaakt van moorden en martelingen tijdens en na de coup van 5 juli. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn zeker 35 Ranariddh-aanhangers bij de machtsgreep geëxecuteerd en zijn honderden anderen opgepakt, van wie er velen nog vast zitten. Volgens Amnesty zitten alleen al in de provincie Kandal 400 mensen gevangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Troepen Ranariddh heroveren centrale basis

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken