Bekijk het origineel

Minder fraude met uitkeringen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Minder fraude met uitkeringen

2 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - Fraude met uitkeringen neemt af. Vorig jaar werden 27.440 gevallen van uiflieringsfraude ontdekt Dat is 15,6 procent minder dan een jaar eerder en zel& 31,1 procent minder dan 1994. Vooral bij de bijstand neemt het knoei met uitkeringen af: daar bedraagt het aantal ontdekte zaken met ruim 19.000 nog maar de helft van dat van 1994.

Hoewel de bijstandsfraude daalt, stijgt het aantal ontdekte gevallen van fraude met uitkeringen die de bedrijfsverenigingen betalen, zoals wao en ww. Vorig jaar kwamen ruim achtduizend fraudezaken aan het licht bij de bedrijfsverenigingen, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Vorig jaar is door fraude 238,6 miljoen gulden te veel aan uitkeringen betaald. Een jaar eerder bedroeg het schadebedrag nog 285 miljoen gulden, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In een derde van de fraudezaken werd vorig jaar aangifte gedaan bij politie of openbaar ministerie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat uitkeringsontvangers in grote steden vaker frauderen dan in de dorpen. In steden met meer dan een kwart miljoen inwoners constateerden de sociale diensten vorig jaar bij 4,9 procent van de ontvangers fraude, tegen 3,2 procent in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Minder fraude met uitkeringen

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken