Bekijk het origineel

Kerkleiders Oekraïne sluiten vredesakkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kerkleiders Oekraïne sluiten vredesakkoord

Pact moet einde maken aan conflicten

2 minuten leestijd

KDEV (AP) - Leiders van vpien christelijke groeperingen in Oekraine, die tot voor kort in haat en nqd met elkaar leefden, hebben gisteren een vredesakkooi geslotea Dit moet een einde maken aan diepgewortelde conflicten over zowel spirituele als materiële zaken.

De verzamelde leiders, die met hun verschillende kerkgewaden en hoofdbedekkingen een bont gezelschap vormden, beloofden elkaar dat ze geen geweld zullen gebruiken om hun conflicten te beslechten. „Dit is de eerste stap in de richting van vrede en harmonie tussen de Oekraïense kerkgenootschappen”, verklaarde partriarch Filaret, wiens Oekraïens-Orthodoxe Kerk op gespannen voet staat met de RussischOrthodoxe Kerk.

Het herstel van de religieuze vrijheid, die het gevolg was van de ineenstorting van de Sowjet-Unie, heeft de, daar zo genoemde, sektarische strijd in Oekraïne in alle hevigheid doen losbranden. De meerderheid van de bevolking hangt het Orthodoxe christendom aan, maar er zijn vele minderheden die zich hebben aangesloten bij bijvoorbeeld de rooms-katholieke, de evangehsche, de Armeens-apostolische of de lutherse kerk.

Wantrouwen

Het Vaticaan heeft opgeroepen tot verzoening tussen rooms-katholieken en Orthodoxe christenen in de voormalige Sowjet-Unie. Er heerst echter een groot onderling wantrouwen tussen vele gezindten, die elkaar het leiderschap van een verenigde Oekraïense kerk betwisten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kerkleiders Oekraïne sluiten vredesakkoord

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken