Bekijk het origineel

Jodiumpillen nu in Zeeland opgeslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jodiumpillen nu in Zeeland opgeslagen

Verspreiding tabletten bij ramp centrale sneller

2 minuten leestijd

BORSELE (ANP) - Verspreiding van jodiumpillen onder de Zeeuwse bevolking in geval van een ramp bij de kerncentrale in Borssele neemt twee uur minder tijd in beslag dan tot voor kort het geval zou zijn. De pillen liggen nu opgeslagen in Heinkenszand, terwijl ze daarvoor bij het ministerie van binnenlandse zaken in Zoetermeer lagen.

Een staffunctionaris rampenbestrijding van de GGD in Goes heeft dat gisteren bevestigd. Het onschadelijke jodium in de tabletten wordt bij inname in de schildklier opgenomen waardoor deze verzadigd raakt en radioactief j odium dat bij een kernramp vrijkomt niet meer opneemt.

Bij een rampenoefening in het najaar van 1995 moesten de pillen nog uit Zoetermeer gehaald worden. Burgemeester J. Mandos van Borsele drong er daarna herhaaldelijk op aan dat de pillen in Zeeland zelf zouden worden opgeslagen.

Kortgeleden zijn 1,2 miljoen tabletten bezorgd in de brandweerkazerne in Heinkenszand. Ongeveer 300.000 daarvan zijn inmiddels ondergebracht op een plaats in Zeeuws-Vlaanderen. Een distributieplan voorziet erin dat de brandweer de pillen in geval van een kernramp verspreidt over diverse locaties per woonplaats rond de kerncentrale zoals ziekenhuizen, politiebureaus, gemeentehuizen, thuiszorg- en wijkgebouwen.

Centraal

De Zeeuwse instanties hebben gekozen voor centrale opslag van de pillen met een distributieplan, in plaats van huis-aan-huisverspreiding vooraf. De kans in dat laatste geval is groot dat de pillen zoekraken, zo is de redenering daarachter. Bovendien zou de huis-aanhuisverspreiding onnodig onrust kunnen veroorzaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Jodiumpillen nu in Zeeland opgeslagen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken