Bekijk het origineel

Racistische tekens in Haagse wijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Racistische tekens in Haagse wijk

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - In de Haagse wijk Duindorp zijn het afgelopen weekeinde en zondag tientallen racistische leuzen en tekens aangebracht op muren van onder meer woningen. Dat heeft de politie gisteren naar buiten gebracht.

Er zijn ongeveer 36 hakenkruizen getekend. Agenten troffen verder drie keer een zogenoemd white power-teken aan, met daarbij twee keer de tekst White Power Duindorp. Ook een oorlogsmonument op het Tesselseplein werd voorzien van een hakenkruis en een tagnaam (soort handtekening van de graffitispuiter).

Volgens de politie is het niet zo dat dit weekeinde bewust een bepaalde bevolkingsgroep het slachtoffer werd van de racistische uitingen. „Naar onze waarneming zijn de leuzen willekeurig op muren van diverse woningen aangebracht”, zegt een woordvoerster. Agenten zijn een buurtonderzoek gestart. De gemeente heeft de soort verf onder zocht en verwijdert de leuzen vandaag.

White Power Duindorp doet wel vaker van zich spreken. In november 1995 bijvoorbeeld kwamen ze in het nieuws doordat het Hofstad-coUege leden van de groep verbood nog langer bomberjacks met een Nederlands vlaggetje erop te dragen. Het vlaggetje wordt gezien als voorbeeld van een white power-symbool: een teken van blanke verbroedering. Ook leerlingen van de scholengemeenschap De Populier in de nabijgelegen Bomenbuurt droegen dergelijke jacks en ook hun werd dat verboden.

In augustus 1996 creëerde de politie een speciaal overlastteam in het stadsdeel Segbroek, eveneens vlak bij Duindorp. Het team moest gabbers gekleed in bomberjacks in toom houden omdat ze voor overlast zorgden. Ze zouden mensen mishandelen, keet schoppen en buiten plassen. De harde kern van vijftien personen had een aanzuigende werking op jongeren uit andere wijken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Racistische tekens in Haagse wijk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken