Bekijk het origineel

Kroatië in beroep tegen dagvaarding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kroatië in beroep tegen dagvaarding

2 minuten leestijd

DEN HAAG (AP) - Kroatië tekent beroep aan tegen een dagvaarding van het Jooslavië-tribunaal in Den Haag om bewijsmateriaal te overhandigen in de zaak tegen de van misdaden tegen de menselijkheid en ooriogsmisdaden beschuldigde Bosnisch-Kroatische generaal Tihomir Blaskk.

De Kroatische ambassadeur in Nederland, Jaksa Muljacic, zei dat Kroatië bij het beroep „alle juridische middelen zal gebruiken om te bewijzen dat de beslissing geen wettelijke basis heeft”. Indien dat niets oplevert, stapt Kroatië naar het Internationale Gerechtshof, aldus de ambassadeur. Dit gerechtshof. dat op loopafstand van het Joegoslaviëtribunaal ligt, is het hoogste rechtsorgaan van de VN.

In haar eerste officiële reactie op het gerechtelijk bevel sprak de regering van president Franjo Tudjman bij monde van vice-premier Gojko Susak gisteren van een „gevaarlijk precendent”.

Blaskic zou aan het hoofd hebben gestaan van een Bosnisch-Kroatische legereenheid die in 1993 plunderend en moordend door Midden-Bosnië trok.

Als hij wordt veroordeeld kan hij levenslang krijgen.

Algemeen wordt aangenomen dat Kroatië militaire steun gaf aan de Kroaten in Bosnië en dat de Bosnisch-Kroatische troepen onder commando van Zagreb stonden. Volgens Muljacic is het tribunaal niet gemachtigd om soevereine staten te dagvaarden. Alleen de Veiligheidsraad heeft die macht, zo meent hij. Muljacic zei dat zijn land al enkele documenten bij het tribunaal heeft bezorgd en voorbereidingen treft om de rest van het bewijsmateriaal bij elkaar te brengen. „Maar voorzover ik weet is het een zeer grote claim van het tribunaal”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kroatië in beroep tegen dagvaarding

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken