Bekijk het origineel

Kerk Helmond neemt kerkasiel Iraniërs over

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerk Helmond neemt kerkasiel Iraniërs over

Noodsprong komt voort uit huidige beleid

2 minuten leestijd

HELMOND (ANP) - De Beflilehemkerk in Hehnoi biedt vanaf aanstaande zondag onderdak aan een groep uitgeprocedeerde asielzoekers uit Iran, zo Iieeft de Steungroep Kerltasiel Iraanse Asielzoekers (SKIA) gisteren laten weten.

Tijdens een bijeenkomst in het Brabantse dorp neemt de Samen-op-Wegkerk letterlijk het estafettestokje over van de hervormd-gereformeerde Morgensterkerk in Eindhoven, waar de zes Iraanse mannen de afgelopen zes weken verbleven. Voorzitter H. van Munster van Justitia et Pax, de bisschoppelijke commissie voor gerechtigheid en vrede, zal uitleggen waarom het kerkasjel een noodsprong is die voortkomt uit het huidige asielbeleid. De Bethlehemkerk kan maximaal tien met uitzetting bedreigde asielzoekers herbergen.

Met het kerkasiel protesteren de kerken tegen het asielbeleid van het kabinet. De ministerraad bepaalde half juni dat Iraanse asielzoekers in voorkomende gevallen kunnen worden terugge stuurd naar hun geboorteland. De kerken vinden dat onverantwoord. De veiligheid van teruggestuurde asielzoekers is door de slechte mensenrechtensituatie niet gewaarborgd, aldus de SKIA.

Gezinnen

Na Helmond zullen de asielzoekers in september verhuizen naar een kerk in Sittard. Daarna is het nog de vraag waar de Iraniërs onderdak vinden. Al ruim vijftien kerken, verspreid over het land, overwegen hun deelname aan het kerkasiel. Van een landelijk netwerk wil de overkoepelende organisatie nog niet spreken, omdat de afzonderlijke kerken verder niets met elkaar te maken hebben. Ze nemen alleen het estafettestokje van elkaar over.

Behalve in Heerlen, Den Bosch, Amsterdam en Almere zijn er ook kerken in Oegstgeest, Leiden, Almere, Haarlem en Rotterdam die mogelijk onderdak aan de Iraniërs gaan bieden.

Volgens een woordvoerder is de SKIA verder op zoek naar kerken die naast de Iraanse mannen ook uitgeprocedeerde Iraanse gezinnen kunnen opnemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kerk Helmond neemt kerkasiel Iraniërs over

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken