Bekijk het origineel

Volgende ploeg moet reparatie Mir uitvoeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Volgende ploeg moet reparatie Mir uitvoeren

Conditie huidige bemanning onvoldoende

3 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - Niet de huidige bemanning maar een nieuwe ploeg zal de herstelwerlizaamheden en de ruimtewandelingen uitvoeren die nodig zijn om het Russische ruimtestation Mir in bedrijf te houden. De Russische vluchtleiding heeft dit gisteren bekendgemaakt

Het nieuwe team zal twee wandelingen maken om de schade vast te stellen en te repareren die is ontstaan door de botsing van verleden maand met een vrachtschip. Een Franse astronaut die met de nieuwe ploeg zou meegaan, blijft thuis. Een Amerikaanse astronaut die aan de ruimtewandelingen zou deelnemen, wordt in plaats daarvan standby gehouden.

De besluiten zijn enkele van de beslissingen die de vluchtleiding gisteren nam. Igor Gontsjarow, de tweede man in de vluchtleiding, zei dat de huidige, driekoppige bemanning al te veel extreme situaties en de bijbehorende spanning heeft meegemaakt. „Hun conditie, hun uitputting” is een van de redenen om de ruimtewandelingen die voor de reparatiewerkzaamheden moeten worden ondernomen, aan de nieuwe bemanning over te laten, zei Gontsjarow.

Dat de Franse astronaut Leopold Eyharts op 5 augustus niet met de nieuwe bemanning mee naar de Mir gaat, heeft twee redenen. Ten eerste beschikt het ruimtestation op dit moment niet over de energie die nodig is voor de experimenten die Eyharts in de ruimte wilde ondernemen. Ten tweede kan er, als hij thuisblijft, meer apparatuur worden meegenomen.

De Amerikaanse astronaut Michael Foale zal niet aan de ruimtewandeling deelnemen. Hij blijft in plaats daarvan aai) boord van de Sojoez-capsule om in het geval van een plotseUnge evacuatie hulp te kunnen bieden.

De huidige bemanning zal op 14 augustus naar de aarde terugkeren, waardoor het tijdsbestek dat beide bemanningen tegelijkertijd aan boord zijn, wordt teruggebracht van twintig tot negen dagen. De eerste ruimtewandeling is gepland voor 18 tot 20 augustus, de tweede eind augustus of begin septem ber. Tijdens de eerste wandeling, binnen de Spektr-module, moeten enkele belangrijke kabels worden bevestigd die door de botsing van 25 juni los zijn geraakt. De tweede wandeling vindt buiten het station plaats en dient om de locatie te bepalen van een gat in de module. De bemanning zal „rondwandelen, met haar voeten stampen en zien waar precies de druk is afgenomen”, zei vluchtleider Vladimir Solovjov.

Solovjov erkende dat het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA minder zal behoeven te betalen voor deelname aan de huidige . missie dan aanvankelijk overeen was gekomen. De meeste Amerikaanse experimenten zouden plaatsvinden in de beschadigde Spektrmodule en kunnen niet doorgaan. De ontwikkeling is een aanzienlijke tegenvaller voor het Russische ruimtevaartprogramma, dat in steeds grotere mate afhankelijk is van buitenlandse financiële steun.

De botsing was de ernstigste, maar zeker niet de enige tegenslag die de Mir in zijn elfjarig bestaan te verduren heeft gekregen. Zo is er sprake geweest van brand, het uitvallen van de zuurstofvoorziening, lekkage van het koelsysteem en -de laatste pech- het per ongeluk lostrekken van een belangrijke kabel, waardoor tijdelijk alle stroom uitviel en de Mir in de ruimte rondtolde.

De nieuwe bemanning -de Rijssen Anatoli Solowow en Pavel Vinogradowzijn al enige tijd aan het oefenen in een watertank. Gotsjarow zei dat zij zich nu volledig aan de training zullen gaan wijden.

De toestand van Mir-commandant Vasili Tsiblijew, die vorige week opeens last kreeg van hartritmestoornis, is „goed”, zei Gontsjarow, maar Tsiblijew gebruikt nog wel medicijnen voor zijn hart en tranquillizers.

Solowjow wilde niets weten van suggesties dat het ongeluk onherstelbare schade heeft veroorzaakt aan zowel de Mir als aan het prestige yan het Russische ruimtevaartprogramma. Hij verklaarde dat de botsing de levensduur van het station geenszins heeft bekort. „In de ontwikkeling van de ruimtetechnologie boeken zowel wij als de Amerikanen vooruitgang door rampen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Volgende ploeg moet reparatie Mir uitvoeren

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken