Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Grafschennis

BUENOS AIRES (RTR/AFP) In Villa Clara in het noordoosten van Argentinië zijn op een joodse begraafplaats ongeveer vijftig graven geschonden. Joodse leiders denken dat kinderen de daders zijn. Een dergelijke grafschennis vond in oktober vorig jaar ook al plaats. De begraafplaats in Villa Clara werd aan het begin van deze eeuw door de eerste joodse immigranten in Argentinië aangelegd. De joodse gemeenschap in Argentinië is een van de grootste ter wereld. In 1992 en in 1994 was de gemeenschap het slachtoffer vn bomaanslagen waarbij respectievelijk 29 en 86 mensen om het leven kwamen. Volgens joden in Argentinië wordt het antisemitisme in hun land aangemoedigd doordat de onderzoeken naar de bomaanslagen nog nauwelijks iets hebben opgeleverd.

Bosbrand Antalya

ANKARA (DPA) - Bij een bosbrand in het jebied rond de Turkse badplaats Antalya zijn gisteren drie doden gevallen. Vijftig woningen in de plaatsen Durali en Karaman werden verwoest, deelde de plaatselijke crisisstaf mee. De autoriteiten gaven gisteravond opdracht de ongeveer 5000 inwoners van Durali en Karaman uit hun woningen te evacueren en in veiligheid te brengen. Een bosarbeider kwam om het leven toen hij tijdens bluswerkzaamheden door een brandweervoertuig werd overreden. In het getroffen gebied werden de stoffelijke resten gevonden van nog twee menseti,’van wie pen kind.

Zeerechtconventie /

LONDEN (DPA) - Groot-Brittannië sluit zich nog deze maand aan bij de VN-conventie over het zeerecht. De in mei aangetreden Labour-regering vindt, in tegenstelling tot haar Conservatieve voorganger, de conventie in het belang van het land en van grote betekenis voor de scheepvaart. Met de ondertekening van het verdrag kan Groot-Brittannië onder meer voor een zone van 200 zeemijl milieumaatregelen uitvaardigen. Verder krijgt het grotere bevoegdheden om wetenschappelijk onderzoek te doen naar zee en zeebodem. De conventie stelt voorts regels over scheepvaart- en overvliegrechten op zowel civiel als militair gebied. Inmiddels zijn 117 landen partij bij de conventie, die in 1982 werd gesloten.

Papoea Nieuw-Guinea

PORT MORESBY (AP) - Het parlement van Papoea Nieuw-Guinea heeft vandaag de gouverneur van de hoofstad Port Moresby, Bill Skate, tot premier gekozen. Skates regering zal worden gedomineerd door de partijen die ook in de voorgaande coalitieregering zaten. Skate kreeg 71 van de 109 stemmen. Zijn tegenstander, ex-premier Sir Michael Somare, kreeg er 35. Dat Skate deze nieuwe regering gaat leiden is opmerkelijk, omdat de gouverneur sinds de verkiezingen van juni steeds had gezegd dat hij geen zaken wilde doen met de oude coalitie. Gisteren veranderde hij echter van gedachten. Skate volgt Sir Julius Chan op, die bij de verkiezingen van vorige maand zijn zetel verloor, na 29 jaar in de politiek.

Vredesmacht

NEW YORK (AP) - De Georgische president, Sjewardnadze, heeft de Verenigde Naties gisteren gevraagd een internationale troepenmacht naar zijn land te sturen. Sjewardnadze zei dat hij een welwillende houding bij de VN had bespeurd. In Georgië bevinden zich momenteel 2300 Russische vredesmilitairen. Ze werden in 1994 in het kader van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) naar Georgië gestuurd nadat opstandelingen in de provincie Abchazië het Georgische leger en 300.000 Georgiërs hadden verdreven in een burgeroorlog die een jaar eerder werd uitgevochten. De Rijssen moeten zich uiterlijk 31 juh uit Abchazië hebben teruggetrokken.

Pathfinder

LOS ANGELES (AP) - NASA en de Pathfinder, de ruimtesonde die op Mars bodemonderzoek doet en foto’s maakt, verstaan elkaar weer. In het weekeinde kon het Amerikaanse ruimtevaartbureau als gevolg van communicatieproblemen niet of nauwelijks contact krijgen met de Pathfinder, maar deze problemen waren gisteren verholpen. NASA wil een chemische analyse naar de aarde laten oversturen van een stuk steen op Mars dat door de leiders van de missie “Scooby Doo” is genoemd. De bedoeling was ook dat er meer panoramabeelden van het Mars-landschap en van de maan Phobos zouden worden overgestuurd. Onderzoekers kregen zaterdag door problemen met de op aarde gebruikte antenne geen wetenschappelijke gegevens van de Pathfinder. Zondag kregen ze eerst een zwak,, signaal, maar werd het uren later he”lemaal stil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken