Bekijk het origineel

Annan stemt in met eisen Kabila

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Annan stemt in met eisen Kabila

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP) - VN-secretarisgeneraal Kofl Annan heeft ingestemd met de eis van de Congolese president Laurent Kabila dat het onderzoek naar vermeende massamoorden in diens land een langere periode moet beslaan dan de acht maanden waarin Kabila de macht veroverde in het land.

Dat blijkt uit een brief waarvan de inhoud gisteren bekend werd gemaakt. Annan ging er in de brief die hij op 15 juli aan Kabila stuurde mee akkoord dat het onderzoek alle mogelijke massaslachtingen vanaf 1 maart 1993 beslaat - vanaf de tijd dat Hutu-vluchteUngen uit het buurland Rwanda het toenmalige Zaïre binnenstroomden.

De Verenigde Naties willen een onderzoeksteam naar Congo sturen om beschuldigingen na te trekken dat Kabila’s rebellenleger in Oost-Zaïre duizenden Rwandese Hutu-vluchtelingen heeft vermoord. Kabila begon in september met steun van Uganda en de Tutsi-regeringen in Rwanda en Burundi een offensief tegen het regeringsleger van president Mobutu Sese Seko en milities van gevluchte Rwandese Hutu’s in Oost-Zaïre. In mei namen zijn troepen de hoofdstad Kinshasa in, waarna Kabila de naam van het land veranderde van Zaïre in Congo. Mobutu was kort voor de val van Kinshasa gevlucht.

Kabila maakte eerder bezwaar tegen een onderzoeksteam dat was samengesteld door de Mensenrechtencommissie” van de Verenigde Naties. Volgens Kabila was de beoogde leider van het team, de Chileen Roberto Garreton, bevooroordeeld. Garreton had gezegd dat er geen twijfel over bestond dat de’ massamoorden hadden plaatsgevonden en dat enige resterende vraag was hoeveel mensen er waren afgeslacht.

Annan besloot na Kabila’s veto een ander team samen te stellen, zonder Garreton. VN-woordvoerder Fred Eekhard zei dat de samenstelling van het team spoedig bekend zal worden gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Annan stemt in met eisen Kabila

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken