Bekijk het origineel

Karadzic is nog niet van Biljana Plavsic af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Karadzic is nog niet van Biljana Plavsic af

„Ik verzet me tot uiterste tegen afzetting”

2 minuten leestijd

PALE (AP) - De Bosnisch-Servisdie presidente Biyana Havsic heeft verklaard ach tot het uiterste te zullen verzetten ten de kliek van machthebber Badovan Karadzic, die haar zaterdagavond afzette als leider van de regerende party in Senisch Bosnië.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, had gisteren als teken van steun een ontmoeting met de belaagde Plavsic. Hij waarschuwde de Bosnische Serviërs dat ze geen confrontatie met de rest van de wereld moesten aangaan.

Leiders van de Bosnisch-Servische politie en legertroepen zeiden zondag dat ze niet langer gehoor zullen geven aan Plavsic’ bevelen. Karadzic en zijn aanhangers beschuldigen Plavsic van hulp aan de NAVO bij de jacht op aangeklaagde oorlogsmisdadigers in Bosnië. Ze zou bovendien een wig hebben gedreven in de Bosnisch-Servische eenheid. Plavsic op haar beurt verdenkt Karadzic openlijk van corruptie- en smokkelpraktijken.

Meer dan vijfduizend Plavsic-aanhangers kwamen zondagavond bijeen in Doboj. De manifestatie werd al gauw „bijeenkomst van de waarheid” genoemd. „Nu is het moment om een democratische Servische staat (in Bosnië) te vestigen, gebaseerd op wettigheid, omdat we behoorden en weer zullen gaan behoren tot Europa”, zo zei Plavsic volgens de onafhankelijke radiozender B-92 in Belgrado.

„Twee maten te klein”

Ze zei dat haar afzetting niet als een verrassing kwam. Plavsic verklaarde vol „grootse idealen en illusies” aan haar partijwerk te zijn begonnen, maar uiteindelijk te zijn gestrand op de partijreglementen. „Het was alsof ik schoenen droeg die twee maten te klein waren”, aldus Plavsic.

De afzetting van Plavsic duidt erop dat de NAVO-jacht op verdachte oorlogsmisdadigers, van wie ex-president Karadzic de meest prominente is, er slechts toe heeft geleid dat de Bosni”sche Serviërs de handen ineen hebben geslagen en zich als één man achter Karadzic hebben opgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Karadzic is nog niet van Biljana Plavsic af

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken