Bekijk het origineel

Verzet N-Ierse loyalisten tegen vredesproces

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verzet N-Ierse loyalisten tegen vredesproces

Ontwapening centrale kwestie

3 minuten leestijd

LONDEN/BELFAST (RTR/ DPA/AFP) - Een dag nadat het nieuwe staakt-het-vuren inging van de katholieke terreurbeweging IRA is het vredesproces in Noord-Ierland gisteren gestuit op verzet van de protestantse unionisten.

Leider Trimble van de protestantse partij UUP en de Britse premier Blair slaagden er gisteren niet in alle problemen ten aanzien van de vredesgesprekken in Noord-Ierland op te lossen. Centraal staat’opnieuw de kwestie hoe en wanneer de IRA de wapens neerlegt en inlevert. Trimble zei na een onderhoud met Blair dat hij de regeringsvoorstellen over ontwapening van de gewapende groeperingen en de nieuwe ronde vredesonderhandelingen nog niet kan steunen.

Volgens Trimble zijn er wel mogelijkheden tot vooruitgang, maar moeten er eerst zaken duidelijk geregeld worden. Zijn UUP, de grootste protestantse partij in Noord-Ierland, wil de provincie binnen de unie van het Verenigd Koninkrijk houden. De protestantse leider eist net als de vorige -Conservatieveregering in Londen dat de IRA ontwapent voordat diens politieke vleugel, Sinn Fein, kan deelnemen aan vredesonderhandelingen.

Veiligheidswaarborgen

De UUP-leider zei op een persconferentie dat het Brits-Ierse compromis waar de IRA zijn staakt-het-vuren op baseerde, onvoldoende veiligheidswaarborgen biedt en hij er in deze vorm niet mee kan instemmen.

De IRA kondigde het afgelopen weekeinde een nieuw staakt-het-vuren af dat bij pro-Britse protestantse partijen sceptisch is ontvangen. Een van de andere pro-Britse partijen in Noord-Ierland dreigt de gesprekien te boycotten, uit irritatie over de stap van de regering-Blair om de eis van ontwapening te laten vallen. ;

Een onafhankelijke commissie zal, wanneer de onderhandelingen zijn begonnen, het stapsgewijs inleveren van de terroristische wapens gaan begeleiden. Morgen stemmen de Noord-Ierse partijen, die al deelnemen aan de gesprekken, over de nieuwe voorstellen van Dublin en Londen om ook de radicale Ierse nationalisten van Sinn Fein aan de volgende gespreksronde te laten deelnemen. Ook het geleidelijk inleveren van de wapens komt weer aan de orde.

Volgens het tijdschema van premier Blair moet de eerste besprekingen leiden tot „substantiële vredesonderhandelingen” die in september beginnen en tot mei 1998 duren.

Minister Mowlam voor Noord-Ierse zaken zei het toe te juichen dat Trimbles partij bereid blijft tot discussie en het overleg in Belfast niet direct boycot. Mevrouw Mowlam zei in een poging de protestantse unionisten gerust te stellen dat haar regering nog altijd ontwapening van de IRA eist. Alleen is het niet realistisch om dat op dit moment te eisen, aldus Mowlam.

„Vergiftigde miskelk”

Inmiddels hebben ook leiders van de protestantse Oranjeordes in Noord-Ierland alle protestantse unionistische politici gisteren opgeroepen zich terug te trekken uit de vredesgesprekken. Een van de leiders noemde het vredesproces een „vergiftigde miskelk”.

Toen enkele vertegenwoordigers van Sinn Fein gisteren een kijkje kwamen nemen in het gebouw van het vredesoverleg over Noord-Ierland, waar ze dertien maanden buiten de deur waren gehouden, verliet een extreem unionistische politicus met zijn kleine delegatie het Britse regeringscentrum in Belfast omdat hij weigerde met Sinn Fein onder één dak te bivakkeren. Sinn Fein mag pas op 15 september aan de onderhandelingstafel plaatsnemen, en alleen als het IRA-bestand heeft standgehouden.

Niettemin brachten twee afgevaardigden van Sinn Fein gisteren alvast een bezoek aan het gebouw waar het overleg wordt gehouden, het Stormontcomplex in het oosten van Belfast, waar het Britse bestuur over Noord-Ier-, land is gevestigd. De bewakers aan de ingang lieten Gerry Kelly en Siobhan O’Hanlon toe tot het complex. Kelly is een IRA-legende die ooit is veroordeeld wegens een van de eerste autobomcampagnes van het IRA, in 1972 in Londen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Verzet N-Ierse loyalisten tegen vredesproces

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken