Bekijk het origineel

Nederlanders bieden hulp bij wateroverlast

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederlanders bieden hulp bij wateroverlast

Vooral behoefte aan vervoersmiddelen

2 minuten leestijd

DEN BOSCH - De hulpacties voor de slachtoffers van de watersnood in Midden- en Oost-Europa zijn gisteren goed op gang gekomen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) stuurden een vrachtwagen naar Tsjechië omdat daar grote behoefte is aan transportmiddelen om voedsel rond te brengen en puin te ruimen in verband met de watersnood.

Mensen in Nood schenkt de vrachtwagen aan Caritas Tsjechië. De wagen rijdt met 100.000 chloortabletten, ontsmettingsmiddelen en schoonmaakmiddelen van Memisa naar Stuttgart, waar de hulporganisatie een opslagplaats heeft. Daar worden 25 grote tenten, vijfhonderd veldbedden en driehonderd dekens ingeladen voor de door de watersnood getroffen Tsjechen.

Het Nederlandse Rode Kruis treft voorbereidingen voor het vervoer van voedsel, lakens, dekens en hygiënische artikelen naar het Poolse Wroclaw. De hulporganisatie heeft in totaal ruim een half miljoen gulden bestemd voor hulp aan de getroffenen in Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije.

Het ministerie van verkeer en waterstaat en Transport en Logistiek Nederland (TLN) werken samen bij het vervoer van hulpgoederen naar de door watersnood getroffen gebieden in Middenen Oost-Europa. Op korte termijn vertrekken diverse transporten.

Maastricht geeft 25.000 gulden voor hulp aan de slachtoffers van de watersnood. De gemeente stort de helft van het bedrag op het landelijke gironummer 555, dat maandag is geopend. De andere helft is bestemd voor steun aan hulpacties van de Maastrichtenaren zelf. Kerken in Actie heeft tot nu toe 400.000 gulden vrijgemaakt voor door de watersnood getroffenen in Polen, Tsjechië, Roemenië en Armenië. Artsen zonder Grenzen heeft een medewerker naai’ Polen gestuurd om de behoefte aan medische goederen daar te inventariseren.

Opleiden

Twee medewerkers van het Rotterdamse drinkwaterbedrijf Europoort proberen de mensen in en om de Poolse stad Raciborz van schoon drinkwater te voorzien. Dat gebeurt met een gedeelte van de nooddrinkwatervoorziening voor Nederland. De Rotterdammers werken in de 45.000 inwoners tellende stad, hebben de eerste behoeften geïnventariseerd en leiden inmiddels de Polen op om zelf met het systeem te werken.

Dat maakte een woordvoerder van Waterbedrijf Europoort gisteren bekend. Het systeem bestaat uit grote plastic zakken, met een inhoud van 3000 liter. Die worden gevuld met schoon drinkwater en met vrachtwagens naar de plaats waar het nodig is gereden. Daar kan met een simpel kraansystèem de zak geleegd worden. Er zijn vijftig zakken naar Polen gegaan. In Raciborz vallen de problemen met vuil water overigens mee. Maar in omliggende dorpen is nauwelijks schoon water te vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Nederlanders bieden hulp bij wateroverlast

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken