Bekijk het origineel

„Sekte Qumran beïnvloedde rechtstreeks Nieuwe Testament”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Sekte Qumran beïnvloedde rechtstreeks Nieuwe Testament”

Charlesworth schrijft Essenen aandacht voor eindtijd toe

2 minuten leestijd

JERUZALEM (ANP) - Ten minste een deel van de sekte van Qumran, de bewaarders en wellicht ook schrijvers van de Dode-Zeerollen, is na het jaar 68 opgegaan in het vroege christendom. Dat stelt James Charlesworth, hoogleraar aan de Universiteit van Princeton in de Verenigde Staten.

De theoloog Charlesworth sprak tijdens een vierdaagse conferentie over de Dode-Zeerollen in Jeruzalem. Volgens hem hebben leden van de sekte van, Qumran (de Essenen) door hun overstap naar het christendom delen van het Nieuwe Testament direct beïnvloed.

Toen de Romeinen in het jaar 68 het gebied rond Qumran veroverden, ston den de leden van hier in afzondering levende sekten volgens Charlesworth voor een belangrijke keuze: opgaan in de door deze gemeenschap zo verafschuwde massa, of aansluiting zoeken bij een groep die er soortgelijke ideeën en zeden op na hield. Het vroege christendom, dat net als de Esseense geloofsvariant sterk op de (weder)komst van de Messias was gericht, moet voor hen een aantrekkelijk alternatief zijn geweest.

In plaats van zich volledig aan te passen aan het vroeg-christelijke gedachtengoed, brachten de nieuwe leden uit Qumran echter belangrijke elementen van hun eigen religie over op de volgelingen van Jezus. Vooral hun verwachting van het naderende einde der tijden speelt een belangrijke rol in bijvoorbeeld het Evangelie naar Johannes. Dat is in taalgebruik en gedachtengoed opvallend anders dan de andere boeken van het Nieuwe Testament.

Vinger in de pap

Charlesworth benadrukte dat de Essenen de schrijvers en geleerden waren van hun tijd. Als zodanig is het volgens hem niet meer dan logisch dat ze, eenmaal toegetreden tot het vroege christendom, een flinke vinger in de pap hadden bij het opstellen van de geschriften.

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste Dode-Zeerollen werden gevonden. Sinds die tijd is de mogelijke connectie tussen de sekte van Qumran en de eerste christenen aanleiding geweest voor felle wetenschappelijke disputen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Sekte Qumran beïnvloedde rechtstreeks Nieuwe Testament”

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken