Bekijk het origineel

Dijkdoorbraak bedreigt laagvlakte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dijkdoorbraak bedreigt laagvlakte

Evacués bang voor plunderingen

2 minuten leestijd

POTSDAM (DPA/ANP) - Door de dijkdoorbrk ten zuiden van FranMirt an der Oder dreigt een nabijgelegen laagvlalde van zes bij tien kilometer onder te lopen. EQerdoor moeten 2300 mensen het gebied verlaten, aldus de regionale crisissfaf.

Aangezien er levensgevaar dreigt, kunnen de autoriteiten de lokale bevolking dwingen het gebied te ontruimen. De crisisstaf had gisteren al opgeroepen tot evacuaties, maar veel dorpelingen weigerden te vertrekken uit vrees voor plunderingen.

Ook in Slubice, aan de Poolse zijde van de Oder, is de toestand kritiek. Elders in Polen en in Tsjechië is de toestand stabiel.

Tussen Aurith en Brieskow-Finkenheerd, ten zuiden van Frankfurt an der Oder, bezweek de dijk onder druk van de watertoevloed van de afgelopen dagen. Vanmorgen hadden nog maar tweehonderd van de circa achthonderd inwoners in het getroffen gebied tussen Eisenhüttenstadt en Ratzdorf hun woningen verlaten. Het dorpje Aurith, waar de dijken zijn doorgebroken, was al geheel ontruimd.

In Frankfurt an der Oder steeg het water tot 6,36 meter boven het normale peil. Dat is 1 centimeter meer dan het record uit 1930.

Door de verdere stijging van het water spitst de situatie in de stad zich toe. Evacuatie van inwoners uit de sterkst bedreigde gebieden is voorbereid. „De situatie is gespannen, maar niet kritiek", zei een woordvoerder van de stad.

Verwacht wordt dat het waterpeil in Ratzdorf 20 tot 30 centimeter zal stijgen. Ook elders langs de Oder en haar zijrivieren kan het watertoevloed in de loop van de dag toenoemen. Volgens de crisisstaf strijden de rond tweeduizend hulpwerkers „met ijver en motivatie” tegen het wassende water.

Nederlandse hulpacties voor de slachtoffers van de watersnood in Middenen Oost-Europa zijn middels goed op gang gekomen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) sturen vandaag een vrachtwagen naar Tsjechië met chloortabletten, ontsmettingsmiddelen en schoonmaakmiddelen.

Van Memisa krijgen de Tsjechen tenten, veldbedden en dekens. Het Nederlandse Rode Kruis gaat voedsel, lakens en dekens en hygiënische artikelen naar het Poolse Wroclaw sturen. De hulporganisatie heeft in totaal ruim een half miljoen gulden bestemd voor hulp aan de getroffenen in

Midden-Europa. Kerken in Actie heeft 400.000 gulden vrijgemaakt.

Bezoek Kohl

Bondskanselier Kohl stelde zich gisteren persoonlijk op de hoogte bij bedreigde plaatsen langs de oostelijke grensrivier en zegde de getroffenen in het Oder-gebied alle hulp van Bonn toe.

Ook in Polen en Tsjechië was het gevaar van overstromingen gisteren nog niet geweken. In grote delen van beide landen is nog steeds de hoogste alarmfase van kracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Dijkdoorbraak bedreigt laagvlakte

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken