Bekijk het origineel

Londen wil Wales eigen parlement geven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Londen wil Wales eigen parlement geven

Referendum over voorstel in september

2 minuten leestijd

LONDEN (RTR/AFP) - Wales krijgt in januari 1999 een democratisch gekozen pariement, zo staat in een voorstel dat de Britse roering gisteren presenteerde. De inwoners van Wales kunnen zich op 18 september in een referendum over dit voorstel uitspreken.

Het parlement krijgt de beschikking over een begroting van zeven miljard pond (bijna 24 milard gulden). Het mag echter geen eigen belastingen heffen. De afgevaardigden krijgen zeggenschap over onderwijs, gezondheids- en transportzaken.

Van de zestig afgevaardigden zullen er veertig volgens het Britse kiesdistrictenstelsel worden gekozen. Voor de overigen gebeurt dit volgens het systeem van evenredige vertegenwoordiging naar Duits model. Het parlement zal in de hoofdstad Cardiff zetelen.

Minister voor Wales Ron Davies noemde het plan een cruciale stap in de modernisering van de Britse instellingen. De regio blijft echter deel uitmaken van Groot-Brittannië en zal onder hetzelfde juridische stelsel als Engeland vallen. In het Lagerhuis in Londen zullen net als voorheen veertig parlementariërs uit Wales zitting nemen.

Dure praatclub

De Conservatieve oppositie noemt het voorgestelde parlement een dure praatclub, en ook binnen de regerende Labour-partij bestaat verzet. Maar de liberaal-democraten en de Welsh-nationalistische partij Plaid Cymru steunen de regeringsplannen. In 1979 verwierp Wales een Labour-voorstel voor een eigen parlement met vier tegen een.

Morgen presenteert de regering plannen voor een Schots parlement, dat wel eigen belastingen zal mogen heffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Londen wil Wales eigen parlement geven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken