Bekijk het origineel

Jacht op poliovirus werkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jacht op poliovirus werkt

Aantal meldingen wereldwijd met 90 pct. gedaald

4 minuten leestijd

APELDOORN - Het wereldwijde vaccinatiepnramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ter uitroeiing van het poliovirus lijkt resultaten af te werpen. Het aantal gerapporteerde gevallen van polio daalde van ruim 35.251 in 1998 naar 3755 vorig jaar, een daling van bijna 90 procent.

Dat meldt viroloog dr. A. M. van Loon, verbonden aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, in het jongste nummer van het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

Hij noemt de voortgang van het uitroeiingsprogramma van de WHO tot op heden „indrukwekkend”. Was in 1985 wereldwijd slechts 48 procent van alle kinderen op eenjarige leeftijd voldoende ingeënt, in 1995 was dit gestegen tot 83 procent. Alleen de Afrikaanse regio blijft nog enigszins achter (58 procent), maar die achterstand wordt volgens Van Loon snel ingelopen.

Vorig jaar organiseerden 116 landen zogenaamde nationale vaccinatiedagen. Ook China en India doen daaraan sinds enkele jaren mee. Dat is volgens Van Loon belangrijk, omdat in beide landen wereldwijd bezien bijna de helft van de een- tot vijfjarigen woont. Zo werden in december 1996 en in januari 1997 op het Indiase subcontinent 125 miljoen kinderen gevaccineerd tegen polio.

Volgens Van Loon leert de ervaring dat deze nationale vaccinatiedagen in landen waar het virus permanent onder de bevolking circuleert een groot effect hebben op het voorkomen van polio. Zo meldde China in 1991 nog ruim 5000 gevallen van de virusziekte. In 1993 werd begonnen met de nationale vaccinatiedagen en in 1996 was het aantal gerapporteerde gevallen gedaald tot 47.

Het aantal landen dat poliovrij is, nam toe van 104 (53 procent) in 1988 tot 150 (70 procent) in 1995. Noord- en Zuid-Amerika zijn sinds 1991 geheel poliovrij. De laatste poliopatiënt werd in 1991 gezien in Peru, aldus Van Loon.

Europa

De Europese regio blijft volgens hem relatief het meest achter. De aandacht voor polio is in Europa over het algemeen beperkt. Datzelfde geldt voor de beschikbaar gestelde financiële middelen. Wel steeg de vaccinatiegraad van 76 procent in 1988 naar 89 procent in 1995. Dit had echter nauwelijks effect op het aantal gevallen van kinderverlamming. In 1988 werden 205 patiënten gerapporteerd. In 1995 waren dit er nog 204. Vorig jaar werden er, vooral ten gevolge van een epidemie in Albanië, 189 patiënten gerapporteerd.

De doelstelling van de WHO is dat er wereldwijd in het jaar 2000 geen gevallen van polio meer voorkomen. Dat betekent dat ook de drie typen poliovirus moeten zijn uitgeroeid, zodat nergens meer wild poliovirus onder de bevol king circuleert. Als die doelstellingen kunnen worden bereikt, is vaccinatie te- gen polio enkele jaren na uitroeiing van het virus overbodig geworden, aldus Van Loon.‘

Opsporing

In dit kader zijn volgens hem naast vaccinatie goede controlemogelijkheden in het kader van de virusopsporing en -herkenning belangrijk. Om die re-den is door de WHO een mondiaal poliolaboratoriumnetwerk opgezet.

Over de vraag hoe opsporing en herkenning het beste kunnen worden gerealiseerd, heerst echter in kringen van de WHO nog geen overeenstemming, aldus Van Loon. Probleem is onder andere dat meer dan 90 procent van het aantal infecties met poliovirus nietwordt herkend, omdat de ziekte mild verioopt. Slechts zelden (in 0,1 tot 1 procent van de gevallen) leidt de aan- doening tot de kenmerkende verlammingsverschijnselen. Het virus kan daardoor een tijdlang onopgemerkt circuleren onder de bevolking.

Opsporing van dergelijk wild poliovirus kan plaatsvinden via steekproefsgewijs onderzoek van ontlasting van risicogroepen en via onderzoek van monsters rivier- en rioolwater, aldus Van Loon. De ervaring in een flink aantal landen, waaronder in Nederland tijdens de epidemie in 1992, laat volgens hem zien dat met deze ‘milieusurveillance’ circulatie van wild poliovirus kan worden aangetoond terwijl er (nog) geen patiënten met polio bekend zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Jacht op poliovirus werkt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken