Bekijk het origineel

Jeltsin spreekt veto uit over godsdienstwet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jeltsin spreekt veto uit over godsdienstwet

2 minuten leestijd

MOSKOU (ANP) - De Russische president Jeltsin heeft gisteren zijn veto uitgesproken over een wet die de vrijheid van godsdienst aanzienlek zou beperken. Dat zegt een woordvoerder van het Kremlin.

De wet, die het Russische parlement eerder goedkeurde, kreeg kritiek van zowel het Vaticaan als de Amerikaanse Senaat. Jeltsin merkte in zijn reactie op dat het een moeilijke beslissing was, aangezien de wet zowel de steun van een meerderheid in het parlement als van de Russisch-Orthodoxe Kerk had. Maar hij wees er op dat de wet inbreuk zou maken op de constitutionele rechten.

De wet gaf een centrale rol aan de Orthodoxe Kerk in de Russische samenleving en beloofde „eerbied” voor islam, boeddhisme, jodendom en andere „traditionele” religies. Andere godsdiensten en sekten moesten zich evenwel laten registreren en mochten gedurende vijftien jaar na de registratiedatum geen erediensten organiseren. De Russische grondwet van 1993 garandeert vrijheid van godsdienst.

Jeltsin toonde zich wel bezorgd over wervingsactiviteiten van buitenlandse kerkelijke genootschappen en sekten. Sinds de val van het communisme hebben veel „vreemde” gezindten, zoals evangelische christenen, mormomen, rooms-katholieken en andere, onbekendere kerken en sekten hun ledental in Rusland aanzienlijk zien groeien.

Jeltsin heeft het ontwerp teruggestuurd naar het parlement met voorstellen ter verbetering. Hij riskeert daarmee een conflict met de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Jeltsin spreekt veto uit over godsdienstwet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken