Bekijk het origineel

„Veel zelfstandigen in reformatorisclie zuiF’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Veel zelfstandigen in reformatorisclie zuiF’

Artikel over „bevindelijke” ondernemers

2 minuten leestijd

APELDOORN - „De zuil telt opmeiitelijk veel zel&tandige ondernemers, zeker gezien de marginale maatschappelijke positie die de bevindeiyken tot een paar decennia geleden innamen”. Deze conclusie trekt het opniieblad HP/De Tijd in een artikel over de dflemma’s van „bevindeiyk gereformeerde” ondernemers.

In het morgen te publiceren nummer van HP/De Tijd komen H. Mijnders van Mijnders Meubelen, B. Noteboom van Broekhuis Holding, bouwondernemer H. de Pagter, econoom A. P. de Jong, RMU-directeur P. Schalk en RDhoofdredacteur C. S. L. Janse aan het woord.

Het op grond van met hen gevoerde gesprekken geschilderde portret is in grote trekken redelijk herkenbaar, al gaat het wat ver om in het algemeen te stellen dat „de behoeftige rietdekkers en landarbeiders van weleer” nu „welgestelde zakenlui” zijn.

Een verklaring voor het grote aantal zelfstandige ondernemers zou kunnen zijn dat bevindelijk gereformeerden in tijden van economische crisis besloten voor zichzelf te beginnen, omdat ze principiële bezwaren hadden tegen so ciale uitkeringen. Tegenwoordig speelt wellicht de algemene sfeer in het bedrijfsleven een rol. „Zou het niet kunnen zijn dat onze mensen maar voor zichzelf beginnen omdat zc zich in een bepaald werkverband beknot voelen in het beleven van hun principes?” stelt De Pagter. .

Sporten

De vaak geprezen arbeidsmoraal heeft ook kwajijke kanten, signaleert het artikel. Noteboom vraagt zich af of het wel zo goed is als mensen van maandagmorgen vroeg tot zaterdagavond laat met hun bedrijf in de weer zijn. „Werken lijkt soms een uitlaatklep voor al die dingen die we niet doen uitgaan, tv-kijken, sporten”. De Jong deelt die zorg. Hij vreest ook dat internationalisering en flexibilisering het een ondernemer steeds moeilijker maken om aan zijn principes vast te houden.

Janse herkent deze ontwikkeling. „De druk om mee te gaan in de maalstroom van de tijd neemt toe”. Dat leidt enerzijds tot erosie van de normen. De RD-hoofdredacteur ziet echter ook een tegenbeweging ontstaan: mensen kiezen er bijvoorbeeld bewust voor om bij een reformatorisch bedrijf te werken of te kopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Veel zelfstandigen in reformatorisclie zuiF’

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken