Bekijk het origineel

EU brengt Levy en Arafat in Brussel bijeen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EU brengt Levy en Arafat in Brussel bijeen

Twijfels over steun van Netanjahoe

2 minuten leestijd

BRIJSSEL - EÜ-voorsdtter Luxembui heeft een ontmoetii georganiseerd tussen PLO-leider Jasser Arafat en de Israëlische minister van buitenlandse zaken, David Levy.

Beiden waren naar Brussel gekomen voor overleg over bilaterale kwesties. Van deze gelegenheid heeft de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jacques Poos, als dienstdoend voorzitter van de EU-ministerraad, gebruikgemaakt om een ontmoeting te arrangeren. In EU-kringen werd gesproken over een „doorbraak”. Feit is dat zowel Arafat als Levy het er in een „openhartig gesprek” over eens werd dat er iets gedaan moet worden aan de impasse waarin het overleg over het vredesproces in het Midden-Oosten verkeert. Op zich is het opmerkelijk dat beide partijen reageerden op de uitnodiging van de Europese Unie, die tot nu toe geen rol van betekenis speelt in het MiddenOosten. Van PLO-kant wordt de laatste tijd echter steeds sterker aangedrongen op een actief Europees engagement omdat de Amerikanen zich volgens de Palestijnen niet opstellen als neutrale bemiddelaar, maar zich steeds duidelijker manifesteren als de beschermer van de Israëlische belangen. Na afloop van de ontmoeting van Arafat en Levy zei hun gastheer Poos dat er is afgesproken om zich actief in te zetten voor het herstel van de veiligheid in het Midden-Oosten. Wat dat concreet betekent, werd niet duidelijk.

Ernstige deuk

Het optimisme dat in Brussel werd geventileerd, kreeg al onmiddellijk een ernstige deuk toen terzelfder tijd vanuit Washington voorwaarden werden gesteld aan een hervatting van het overleg tussen Israël en de PLO. Adviseur Dany Naveh van de Israëlische premier, Netanjahoe, zei tijdens een bezoek aan Washington dat de PLO eerst actief moet optreden tegen Palestijnse terreuracties voordat er sprake kan zijn van een hervatting van de dialoog. Die opmerking deed ook de vraag rijzen in hoeverre de ontmoeting van Levy met Arafat de goedkeuring heeft van de Israëlische premier.

Tot zover onze correspondent. Sinds maart, toen Israël besloot nederzettingen te bouwen in Oost-Jeruzalem, zat het vredesoverleg op dood spoor. Een initiatief van Van Mierlo bracht de twee partijen in april op Malta bij elkaar, maar dit leidde niet tot de gewenste hervatting van de vredesbesprekingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

EU brengt Levy en Arafat in Brussel bijeen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken