Bekijk het origineel

Strengere regels voor vleesverwerking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Strengere regels voor vleesverwerking

Negatieve reacties op “Agenda 2000”

2 minuten leestijd

BRIJSSEL - De EU-ministerraad heeft gisteren met een krappe meerderheid het voorstel van Europees landbouwcommissaris Fischler voor striktere voorschriften voor de vleesverweridng goedgekeurd. Voortaan moeten by het slachten en verwerken van runderen, serpen en geiten wee&els zoals hersenen en ruggenmerg verwijderd worden, zodat die nietterechtkomenin de voedselketen.

De maatregel geldt zowel voor de mensenlijke als voor de dierlijke voedselketen. Bovendien mogen de weefsels ook niet meer gebruikt worden voor de productie van medicijnen en cosmetica. De weefsels worden ervan verdacht de gekke-koeienziekte (bse) door te geven. Eind vorig jaar werd een vergelijkbaar voorstel nog verworpen omdat een grote meerderheid van de EU-hdstaten zichzelf beschouwde als “bse-vrij”. Dat gold ook voor Nederland, waar nadien twee gevallen zijn geconstateerd. Bovendien hebben inspecteurs van de Europese Commissie geconstateerd dat de algemene voorschriften voor de vleesverwerking in een aantal lidstaten niet of onvoldoende worden nageleefd.

Groot-Brittannië dringt aan op strengere maatregelen, ook voor de andere lidstaten. Vorig jaar werd bekendgemaakt dat er een mogelijk verband bestond tussen bse en de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob bij mensen. Vanwege de jarenlange bse-epidemie in Groot-Brittannië werd onmiddellijk een exportverbod voor Brits rundvlees af gekondigd. Bovendien werd de Britten striktere verwerkingsvoorschriften opgelegd. Londen vindt dat die ook door de andere lidstaten nageleefd moeten worden en de Europese Commissie is het daarmee eens. Vorige week verwierp het Permanent Veterinair Comité van de EU het voorstel van Fischler nog met acht tegen zeven stemmen. Gisteren stemden acht lidstaten, ook Nederland, vóór striktere maatregelen.

De ministers van landbouw bogen zich voor de eerste maal over de voorstellen die vervat zijn in de zogeheten Agenda 2000. Die betreffen de uitbreiding van de EU. In verband daarmee wordt ook een hervorming van het landbouwbeleid voorgesteld. Daarnaast staat er een nieuwe internationale onderhandelingsronde over verdere liberalisering van de wereldhandel in de steigers. Volgens Fischler is dat reden om na te denken over drastische reducties op de interventieprijzen. De eerste reacties waren negatief, maar volgens Fischler zijn zijn voorstellen aanvaard „als basis voor de verdere discussie”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Strengere regels voor vleesverwerking

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken