Bekijk het origineel

Tevredenheid over lijst bij commissie-Van Kemenade

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tevredenheid over lijst bij commissie-Van Kemenade

3 minuten leestijd

De commissie- die de joodse eigendommen in het buitenland onderzoekt, is verheugd over de publicatie van de lijst met namen van mensen de hun banktegoed in Zwitserland na de Tweede Wereldoorlog nooit hebben opgeëist.

„Het is jammer dat openbaarmaking zo lang op zich heeft moeten laten wachten, maar wij zijn uitermate geïnteresseerd in deze lijst”, zo reageerde directeur De Swaan van De Nederlandsche Bank vanmorgen.

Als lid van de commissie-Van Kemenade wijst De Swaan erop dat publicatie van de lijst veel voeten in de aarde heeft gehad, in verband met het Zwitserse bankgeheim en andere wettelijke bepalingen. „Het feit dat zo lang na de oorlog een lijst wordt gepubliceerd, moge duidelijk maken hoe moeilijk het is die gegevens te pakken te krijgen. Ik kan geen enkele indruk geven of die voorlopige elf Nederlandse en de tweeduizend joodse namen in totaal, juist zijn”, zegt hij.

Woordvoerster Lisa Gann-Perkal van het Joods Agentschap meent dat de gepubliceerde lijst slechts een “short list” betreft met namen die gemakkelijk te vinden waren. Haar verwachting is dat in september een lijst openbaar zal worden gemaakt met de namen van tussen de 15.000 en 20.000 houders van Zwitserse bankrekeningen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog geld op die rekeningen hebben gestort en hun tegoeden nimmer hebben geïnd. In opdracht van minister Zalm (Financiën) houdt de commissie-Van Kemenade zich bezig met het vraagstuk van de Nederlandse tegoeden bij buitenlandse banken, waaronder in Zwitserland. Wanneer deze gelden alsnog ter beschikking komen, zal de commissie adviseren aan de Nederlandse overheid hoe dat moet gebeuren. Ten slotte adviseert zij over de eventuele verdeling van de gelden.

Een tweede commissie, onder leiding van mr. W. Scholten, onderzoekt de onbekende tegoeden bij Nederlandse banken. Volgens De Swaan is het moeilijk te zeggen of de commissie-Scholten redelijkerwijs kan voorstellen ook een lijst met namen van slapende rekeninghouders bij Nederlandse banken te publiceren. De commissie is half juni benoemd en moet haar activiteiten nog opstarten. Maar hij verwacht niet dat zo’n lijst veel oplevert.

„In tegenstelling tot Zwitserland was Nederland geen land waar mensen vluchtkapitaal heen brachten”, illustreert De Swaan. „Ook is na de Tweede Wereldoorlog in Nederland een scala van wettelijke bepalingen in het leven geroepen. Dit wettelijk kader was bedoeld om tot rechtsherstel te komen. Wij mogen er redelijkerwijs van uitgaan dat die wetgeving door financiële instellingen is nageleefd. Objectief gezien moet je ervan uitgaan dat een lijst zoals door de Zwitserse banken is opgesteld, in Nederland niet gepubliceerd zou behoeven te worden”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Tevredenheid over lijst bij commissie-Van Kemenade

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken