Bekijk het origineel

Dollar stuwt winst bij Philips flink op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dollar stuwt winst bij Philips flink op

Effectenbeurs erg positief over resultaten

3 minuten leestijd

EINDHOVEN - De gestegen dollar heeft Philips de afgelopen maanden geen windeieren gelegd. De duurdere Amerikaanse munt heeft de winstcijfers van Philips voor enkele honderden miljoenen guldens positief beïnvloed. De nettowinst in het tweede kwartaal kwam uit op 747 miljoen gulden, tegen een verlies van 456 miljoen gulden vorig jaar. Uit de resultaten blijkt dat het winstherstel bij het elektronicaconcern heeft doorgezet.

De resultaatverbeteringen zijn aanzienlijk als ze vergeleken worden met die van het tweede kwartaal in 1996. In die drie maanden kwam het bedrijfsresultaat uit op 304 miljoen gulden en nu is dat 693 miljoen gulden. Het verlies van 456 miljoen gulden vorig jaar werd vooral veroorzaakt door de 800 miljoen gulden die Philips uittrok voor de reorganisatie van de afdeling Sound and Vision. De omzet in 1996 bedroeg 16,1 miljard gulden, tegenover 17,2 miljard gulden nu.

Bestuurslid J. Hommen, verantwoordelijk voor de financiën, was vanmorgen tijdens de presentatie van de tweedekwartaal- en halfjaarcijfers tevreden met de resultaten. „Wij hebben onze beloften gehouden. In de kosten is flink gesneden en de slecht draaiende activiteiten zijn afgestoten”. Overigens gaat Philips door met het tegen het licht houden van al haar activiteiten. Bedrijfsonderdelen die niet aan de normen van het elektronicaconcern voldoen worden verkocht of gesloten.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werden de cijfers goed ontvangen. Philips noteerde rond het middaguur 10,20 gulden hoger op 172,30 gulden, een winst van 6,3 procent.

Over het eerste halfjaar heeft Philips de winst zien stijgen van 236 miljoen naar 865 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat is in hetzelfde tijdvak van 681 miljoen naar 1,153 miljard gulden gegaan. De omzet nam met bijna 1,6 miljard toe tot 33,3 miljard gulden. De winst per aandeel is met 4 gulden gestegen tot 4,69 gulden.

Vice-president D. Eustace wees er van morgen tijdens de presentatie van de tweedekwartaal- en halfjaarcijfers op dat de duurdere dollar niet alleen gunstig is. De Japanse concurrenten die hun prijzen in yens uitdrukken, zijn daardoor goedkoper uit. Zij hebben hun producten tegen aanzienlijk lagere prijzen op de markt gebracht. De prijsconcurrentie die daardoor ontstond heeft de opbrengstprijzen van de Philips-producten met 6 procent gedrukt. Vorig jaar was deze prijserosie nog 4 procent. Het is daarom volgens Eustace nodig om door te gaan met kostenbesparing.

Telefoons

De sector cons’umentenproducten lijkt op de weg terug. Een verlies van 92 miljoen gulden wist deze sector in het eerste halfjaar om te buigen in een winst van 268 miljoen gulden. Vooral het afstoten van het al jaren verlieslijdende Grundig was hiervan de oorzaak. De reorganisatie van Sound en Vision werpt volgens Hommen haar vruchten af. „Al blijft de tv-markt zwak”. De huishoudelijke producten deden het ook goed.

Met de verkoop van telefoons gaat het nog steeds matig. Hommen verwacht dat deze tot consumentenproducten behorende divisie in het vierde kwartaal winst zal maken. Philips moet nogal wat kosten maken voor de introductie van nieuwe producten op telefoongebied. Zo is het op de markt brengen van de Ginie, het lichtste GSM-toestel ter wereld, de afgelopen maanden opnieuw uitgesteld. Het is de bedoeling dat Ginie binnenkort echt geïntroduceerd wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Dollar stuwt winst bij Philips flink op

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken