Bekijk het origineel

Postbank weigert CP'86 girorekening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Postbank weigert CP'86 girorekening

„Partij maatschappelijk niet-aanvaardbaar”

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - De Postbank weigert voor de extreem rechtse CP’86 een zakelijke girorekening te openen, omdat de bank de partij maatschappelijk onaanvaardbaar vindt De rechts-extremisten hebben bij de Commissie Gelijke Behandeling een klacht ingediend wegens discriminatie.

In een brief aan het Rotterdamse CP’86-raadslid J. Teijn stelt F. Tuininga; hoofd zakelijke relaties van de Postbank, dat de bank niet bereid is een girorekening voor de partij te openen. Volgens Tuininga heeft het bestuur van de ING-Groep, waarvan de Postbank deel uitmaakt, besloten geen relatie aan te gaan met „personen, bedrijven en instellingen waarvan de activiteiten als maatschappelijk niet-aanvaardbaar kunnen worden gekenmerkt”.

Eerder al liet de Postbank weten coffeeshophouders niet als klant te willen hebben. Ook eigenaren van illegale gokhallen zijn niet welkom bij de bank, stelt een woordvoerster van de INGGroep. „De afwijzing van de aanvraag van,CP’86 past in ons beleid. We bekijken het van geval tot geval”, aldus de woordvoerster.

Ze weet niet of de Postbank ook andere politieke groeperingen heeft geweigerd. „Het gaat om een incident”, aldus de woordvoerster. Over de uitsluiting van CP’86 is geen overleg geweest met andere banken. „ledere bank heeft haar eigen beleid”.

CP’86 heeft bij de Commissie Gelijke Behandeling in Utrecht een klacht ingediend tegen de Postbank. Volgens de extreem rechtse partij is er sprake van discriminatie op grond van politieke overtuiging. Enkele bestuursleden van de partij zijn in 1995 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld voor het aanzetten tot vreemdelingenhaat en deelname aan een criminele organisatie. In december van het vorig jaar maakte minister Sorgdrager bekend dat ze het openbaar ministerie heeft verzocht te onderzoeken of de partij verboden kan worden.

Een woordvoerder van de Rabobank laat desgevraagd weten dat de bank eveneens een „selectief beleid voert bij het aangaan van zakelijk relaties met cliënten. De bank kijkt kritisch naar coffeeshops en andere maatschappelijke relaties, waar vraagtekens bij te zetten zijn”. Hoe het acceptatiebeleid zou uitpakken ten aanzien van CP’86, blijft volgens de woordvoerder hypothetisch. „De partij heeft geen zakelijke relatie met ons. Het lijkt me daarom niet zo zinvol daarover te gaan theoretiseren”.

Collega-bank ABN Amro laat weten dezelfde lijn te volgen als” de INGgroep. „Ook wij verlenen geen medewerking aan personen en instellingen waarvan we de maatschappelijke activiteiten onaanvaardbaar vinden”. De vraag of dit betekent dat CP’86 ook voor de ABN Amro onaanvaardbaar is, laat de woordvoerster in het midden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Postbank weigert CP'86 girorekening

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken