Bekijk het origineel

Albanese president Berisha kondigt aftreden aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Albanese president Berisha kondigt aftreden aan

2 minuten leestijd

TIRANA (AP) - De Albanese president, SaU Berisha, heeft gisteren zijn aftreden aangekondUlgd. Hij lost daarmee de belofte in die Iiij voor de veildezingen heeft gedaan en legt de oplossing voor de crisis in Albanië nu definitief in handen van zgn socialistische rivalen.

Berisha kondigde zijn langverwachte aftreden aan in een radiotoespraak, een uur voordat het nieuwgekozen parlement aan zijn eerste zitting zou beginnen. „Ik kondig mijn onherroepelijke aftreden in de functie van staatshoofd aan”, aldus Berisha. Hij zal zijn parlementszetel namens de verzwakte Democratische Partij aanhouden en heeft aangekondigd in die functie te gaan strijden voor markthervormingen en de integratie van Albanië in de internationale gemeenschap.

De socialistische leider Fatos Nano is de grootste favoriet voor de opvolging van Berisha. Dinsdag probeerde Berisha de oppositie nog tegen Nano op te zetten door te zeggen dat het land een president zonder strafblad moet krijgen. Nano kwam in maart vrij na vier jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht wegens fraude.

De weg is nu vrij voor Nano en zijn socialisten, die bij de verkiezingen van 29 juni en 6 juli als grote winnaar uit de bus kwamen. De socialisten, de vroegere communisten, kunnen nu een president kiezen en hun stempel op eenieuwe regering drukken.

De grootste opgave voor de nieuwe machthebberszal de ontwapening van de bevolking worden. Wapendepots van het leger werden eerder dit jaar op grote schaal geplunderd. Vooral in het zuiden van het land is de chaos nosteeds groot. In totaal zijn er het afgelopen halfjaar naar schatting 1800 mensen gedood door het anarchistische geweld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Albanese president Berisha kondigt aftreden aan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken